Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump opět pohrozil EU zavedením cel na dovoz aut

USA
USA
Foto: Pixabay

Americký prezident Donald Trump dnes opět pohrozil Evropské unii zavedením dodatečných cel na dovoz evropských automobilů do Spojených států. Prohlásil, že Bílý dům by o těchto clech vážně uvažoval, pokud by Washington a Brusel nedokázaly dospět k obchodní dohodě. Vyjádřil nicméně přesvědčení, že se dohodu podaří sjednat.

"Očekáváme, že budeme schopni dohody s Evropou dosáhnout," řekl Trump na okraj Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu. Krátce předtím se setkal s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, upozornila agentura DPA.

Trump v minulosti uvedl, že uvažuje o uvalení až 25procentního cla. Evropská komise opakovaně varovala, že by v takovém případě přikročila k odvetným opatřením.

Výkonný ředitel českého Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl loni uvedl, že případná americká cla na automobilový sektor by potenciálně ohrozila až pětinu českého exportu v automobilovém průmyslu a až 25.000 pracovních míst.

Témata:  Donald Trump clo auta EU USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy