Taxikáři budu moci žádat o příspěvek 500 Kč denně, a to i zpětně

Taxikáři, kteří jsou OSVČ nebo jednatelé malých s.r.o, budou moci čerpat příspěvek, tzv kompenzační bonus 500 Kč za den kvůli dopadům pandemie. O příspěvek budu moci žádat i zpětně od 22. října. Dnes to schválila vláda, informovala na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Stát totiž taxislužby uznal jako mobilní provozovatele služeb.

Ilustrační fotografie
reklama

Definici vozu taxislužby jako mobilní provozovny mělo na starosti ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v této souvislosti již dříve vysvětlil, že při výkladu mobilní provozovny podle živnostenského rejstříku je možné auta taxi za tyto provozovny považovat. Podle Havlíčka je tak spravedlivé uznat nárok postižených taxikářů, pokud to zákon alespoň trochu umožňuje.

"Dohodli jsme se zástupci taxikářů na řešení problematiky kompenzačního bonusu. Podle MPO je možné automobil taxi služby, ve kterém poskytují přepravu, posuzovat jako mobilní provozovnu. Upřesněním výkladu se tak taxikářům umožní čerpat kompenzační bonus," uvedla Schillerová na twitteru.

Nárok na kompenzační bonus 500 korun aktuálně denně náleží podnikatelům s činností podnikání v přímo omezených, případně zcela uzavřených oblastech ekonomiky, a to za každý den omezení. Tato činnost musí být současně za rozhodné období měsíců června až září 2020 pro daného žadatele dominantním zdrojem obživy.

Vedle přímo zasažených podnikatelů mohou o bonus požádat i podnikatelé, kteří jsou na přímo zavřené obory nejméně z 80 procent navázáni, a to buďto dlouhodobým dodavatelsko-odběratelským vztahem, anebo je jejich činnost nerozlučně spjata s uzavřenou provozovnou.

Vyplácený příspěvek je fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Do dneška finanční správa eviduje 407.235 žádostí a vyplatila 3,2 miliardy korun.

OSVČ a společníci malých firem mohli o příspěvek za první vlnu pandemie žádat do 7. srpna. Příspěvek v prvním i druhém období činil 500 korun denně. Finanční správa obdržela od OSVČ a společníků malých firem přes milion žádostí a vyplatila zhruba 21,9 miliardy korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky