Senát umožnil širší využití bankovní identity lidí

Lidé asi budou moci využívat pro ověřený přístup k elektronickým službám veřejné správy svou bankovní identitu. Senát to dnes umožnil v rámci novely bankovního zákona. Rozhodl tak přes obavy řady senátorů z toho, že poslanecká předloha by mohla přinést rizika zneužití údajů, které banky o lidech získají.

Senát ČR
reklama

Pro zamítnutí novely, které doporučoval ústavně-právní výbor, ale hlasovalo jen 24 ze 65 přítomných senátorů. Ke schválení novely chyběly dva hlasy. Norma tak v souladu s ústavou poputuje příští týden k prezidentovi jako přijatá.

Poslankyně ANO Barbora Kořanová senátorům řekla, že novela se týká 5,5 milionu českých občanů, kteří používají internetové bankovnictví. Rozšíření možností využívání bankovní identity, s níž lidé běžně zacházejí, zvýší podle poslankyně dostupnost on-line služeb, které vyžadují prokázání totožnosti, a povede k dalšímu rozvoji regulovaných on-line služeb a veřejných služeb e-Governmentu.

Místopředseda Senátu Jan Horník (STAN) se obával toho, že banky poskytnou získané údaje mateřským firmám k dalšímu využití bez možnosti kontroly. Předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil se pozastavil nad rozsahem údajů, které banky žádají. Za přijetí novely se naopak přimlouvali Mikuláš Bek (za STAN) nebo Zdeněk Nytra (za ODS).

Jediným rozšířenějším státním nástrojem pro elektronickou identifikaci jsou nyní občanské průkazy se strojově čitelnými údaji a kontaktním elektronickým čipem vydávané povinně od předloňského července. Je k nim zapotřebí počítačový program a čtečka a aktivně je využívají podle důvodové zprávy jen desítky tisíc lidí.

Předloha také vytváří předpoklady pro přístup bank do základních registrů. Banky tak budou moci podle předkladatelů lépe předcházet legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu a také bránit případům zneužití identity.

Přímý přístup do informačních systémů veřejné správy budou mít podobně jako banky také pojišťovny. K vybraným údajům se dostanou už nyní, ovšem způsobem, který není uživatelsky praktický.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky