Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schillerová: Vláda by měla balíček stáhnout a především hledat úspory

Alena Schillerová
Alena Schillerová
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Vláda by měla stáhnout návrh zákona o konsolidaci veřejných rozpočtů jako celek. Ve svém konsolidačním úsilí by se měla zaměřit hlavně na výdaje rozpočtu v kombinaci se zvýšením některých daní, například z tabáku, alkoholu nebo hazardu a také řádným zdaněním globálních firem. Na dotaz ČTK to uvedla bývalá ministryně financí a současná předsedkyně opozičního klubu ANO Alena Schillerová. V delším období má pak podle ní vláda přispět ke konsolidaci veřejných financí lepším výběrem již zavedených daní, bojem s daňovými úniky a podvody, stejně jako podporou podnikání, investicemi do inovací a vzdělání.

Schillerová uvádí, že hnutí ANO sice podporuje deklarovanou snahu vlády o snižování schodku státního rozpočtu. Nesouhlasí však s předloženým provedením, které zahrnuje novelizace převážně daňových zákonů. Tyto změny podle ní trvale zvyšují daňovou zátěž nejméně o 73 miliard korun ročně, což podle ní povede ke snížení hrubého domácího produktu o 0,8 až jedno procento ročně, zvýší to nezaměstnanost, přinese negativní sociální dopady a naruší to architekturu tuzemského daňového systému. Má pochybnosti o tom, zda balíček přinese slibované výsledky.

"Jako předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO, místopředsedkyně rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny a stínová ministryně financí apeluji na vládu, aby se při rozhodování o podobě konsolidačního balíčku vrátila ke svému programovému prohlášení, kde jako dominantní zdroj fiskálního úsilí předpokládá úspory na výdajové straně rozpočtu," uvedla Schillerová.

Pokud by vláda navrhla zvýšení daní a úspory v poměru 1:2, měla by být s ohledem na záměr zvýšit daně o 73 miliard připravena ušetřit na výdajích 146 miliard korun ročně. "Takové konsolidační tempo považuji za zcela dostatečné, a proto má zásadní připomínka směřuje proti záměru vlády zvyšovat daňovou zátěž nad rámec daně z neřestí, daně z hazardu a daňových výjimek nesociálního typu," uvedla Schillerová. Domnívá se také, že zvyšování korporátních daní bez komunikace s podnikatelskou sférou, malými a středními podniky v situaci nejistého hospodářského výhledu bude mít negativní vliv na celkovou ekonomickou situaci v zemi.

Témata:  Alena Schillerová vláda

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.