Schillerová: Vláda by měla balíček stáhnout a především hledat úspory

Vláda by měla stáhnout návrh zákona o konsolidaci veřejných rozpočtů jako celek. Ve svém konsolidačním úsilí by se měla zaměřit hlavně na výdaje rozpočtu v kombinaci se zvýšením některých daní, například z tabáku, alkoholu nebo hazardu a také řádným zdaněním globálních firem. Na dotaz ČTK to uvedla bývalá ministryně financí a současná předsedkyně opozičního klubu ANO Alena Schillerová. V delším období má pak podle ní vláda přispět ke konsolidaci veřejných financí lepším výběrem již zavedených daní, bojem s daňovými úniky a podvody, stejně jako podporou podnikání, investicemi do inovací a vzdělání.

Alena Schillerová
reklama

Schillerová uvádí, že hnutí ANO sice podporuje deklarovanou snahu vlády o snižování schodku státního rozpočtu. Nesouhlasí však s předloženým provedením, které zahrnuje novelizace převážně daňových zákonů. Tyto změny podle ní trvale zvyšují daňovou zátěž nejméně o 73 miliard korun ročně, což podle ní povede ke snížení hrubého domácího produktu o 0,8 až jedno procento ročně, zvýší to nezaměstnanost, přinese negativní sociální dopady a naruší to architekturu tuzemského daňového systému. Má pochybnosti o tom, zda balíček přinese slibované výsledky.

"Jako předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO, místopředsedkyně rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny a stínová ministryně financí apeluji na vládu, aby se při rozhodování o podobě konsolidačního balíčku vrátila ke svému programovému prohlášení, kde jako dominantní zdroj fiskálního úsilí předpokládá úspory na výdajové straně rozpočtu," uvedla Schillerová.

Pokud by vláda navrhla zvýšení daní a úspory v poměru 1:2, měla by být s ohledem na záměr zvýšit daně o 73 miliard připravena ušetřit na výdajích 146 miliard korun ročně. "Takové konsolidační tempo považuji za zcela dostatečné, a proto má zásadní připomínka směřuje proti záměru vlády zvyšovat daňovou zátěž nad rámec daně z neřestí, daně z hazardu a daňových výjimek nesociálního typu," uvedla Schillerová. Domnívá se také, že zvyšování korporátních daní bez komunikace s podnikatelskou sférou, malými a středními podniky v situaci nejistého hospodářského výhledu bude mít negativní vliv na celkovou ekonomickou situaci v zemi.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky