Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prosincová inflace byla nižší, než odhadovala ČNB

Česká národní banka
Česká národní banka
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Prosincová meziroční inflace byla o 0,7 procentního bodu nižší, než odhadovala Česká národní banka (ČNB) v prognóze. Důvodem byl především větší pokles cen potravin. K rozdílu přispěla i jádrová inflace, která nezahrnuje sezonní vlivy. Ta proti listopadu nepatrně poklesla, uvedl dnes ředitel sekce měnové ČNB Petr Král. Meziroční inflace v prosinci podle dnešních údajů Českého statistického úřadu klesla na 2,3 procenta.

Pomaleji ve srovnání s odhady ČNB také rostly regulované ceny, což souvisí se zlevněním elektřiny. Pokračující meziroční propad cen pohonných hmot v podstatě podle Krále odpovídal prognóze a odhad primárních dopadů změn nepřímých daní se naplnil.

Král upozornil, že podzimní prognóza ČNB předpovídala pokles inflace koncem loňského roku do horní poloviny tolerančního pásma dvouprocentního cíle. "Pozorovaný pokles inflace v listopadu a zejména pak v prosinci 2020 byl však výraznější, a to převážně vlivem znatelnějšího zpomalení růstu cen potravin," uvedl.

Během letošního roku bude podle Krále inflace dále klesat v návaznosti na odeznění vysokého nárůstu tržních cen z počátku loňského roku a posléze i vlivem zmírnění růstu celkových nákladů. V něm se projeví i obnovené posilování kurzu koruny. "Na horizontu měnové politiky, tedy na přelomu let 2021 a 2022, se inflace bude nacházet poblíž dvouprocentního cíle ČNB," uvedl Král.

Témata:  inflace Česká národní banka (ČNB)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy