Pošta by mohla propustit až 4000 lidí

Česká pošta by podle odhadu odborářů mohla v polovině roku propustit až 4000 z celkem 25.000 lidí. Většinou půjde o zaměstnance z 300 rušených poboček, ale i další profese. Uvedl to předseda Odborového hnutí zaměstnanců České pošty Evžen Dvorský. Hnutí, které patří k menším odborovým centrálám na poště, zároveň ode dneška zahájilo stávkovou pohotovost. Další odborové organizace se k vyhlášení stávkové pohotovosti podle informací ČTK nepřipojily.

Česká pošta
reklama

"Ke stávkové pohotovosti vyhlášené panem Dvorským se nepřipojujeme. Situaci České pošty, pošťáků a podmínky pro poskytování veřejných poštovních služeb řešíme dlouhodobě, vynakládáme velké úsilí pro změnu systému financování veřejných poštovních služeb ze strany státu. Nesouhlasíme s připravovaným rušením pracovních pozic, máme obavy z přetěžování zaměstnanců a ze zhoršení dostupnosti a kvality poštovních služeb," řekla ČTK předsedkyně největší odborové centrály, Odborového svazu zaměstnanců poštovních, telekomunikačních a novinových služeb, Jindřiška Budweiserová.

Odboráři již v lednu podle Budweiserové předali poslancům i ministrům petici s 27.500 podpisy, aby se situací na poště zabývali. Tuto středu se má podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) situací na poště a její plánovanou transformací zabývat vláda.

Zrušení 300 z 3200 poboček má být prvním z transformačních kroků. Následně se má pošta rozdělit na státní podnik provozující pobočky a poskytující základní služby a komerční část nabízející například doručování balíků.

Pošta je v posledních čtyřech letech ztrátová. Za loňský rok má vykázat propad 1,5 miliardy Kč a podle Rakušana jí na konci letošního roku hrozí insolvence.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky