Pokud bude nakažených 400 denně, vláda přestane uvolňovat opatření, řekl Prymula

Vláda přestane uvolňovat protiepidemická opatření v případě, že začne lidí infikovaných koronavirem přibývat tempem kolem 400 za den. V pořadu Otázky Václava Moravce dnes tuto hranici formuloval náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Pokud by se nárůst blížil 400, je logické, že další uvolňování nebude, uvedl. Počítá s tím, že chystaná chytrá karanténa s dohledáváním kontaktů nakažených dokáže některá opatření nahradit.

Opatření obchodních domů proti Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)
reklama

V posledních dnech přibývá kolem dvou set nemocných každý den. Za sobotu přibylo 170 případů nákazy koronavirem, což je druhý nejnižší nárůst v tomto týdnu, ale o volných dnech bývá také méně testů. Laboratoře od vypuknutí epidemie udělaly 125.126 testů, za sobotu testovaly 4841 vzorků, nejméně za tento týden. Celkem 132 lidí s nemocí covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, dosud zemřelo. Od sobotního večera počet obětí stoupl o tři. Uzdravilo se 422 lidí. Nakažených je 5905.

Nejvíc nových případů nákazy v tomto týdny bylo ve středu, a to 295. V pátek přibylo za celý den 163 případů nákazy koronavirem, což byl naopak nejmenší denní nárůst za poslední týden. V nemocnicích bylo v sobotu 442 nakažených, z toho 87 pacientů s covid-19 vyžaduje intenzivní péči.

Po částečném uvolnění některých protiepidemických opatření a kvůli neukázněnosti části veřejnosti o velikonočních svátcích, očekává Prymula nárůst počtu infikovaných zhruba za týden, kdy se onemocnění projeví.

Vláda po úterním jednání zveřejní scénáře uvolňování restrikcí pro obchody a služby. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) se počítá se třemi vlnami uvolňování. Prymula chce, aby nemocnice mohly po víkendu začít s odkládanými neakutními operacemi.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky