Pohonné hmoty zdražují, i když ropa zlevňuje. Čerpadláři si navyšují marže

Komentář Lukáše Kovandy: Čeští čerpadláři opět přikročili k praxi navyšování vlastních marží. Zejména v případě benzínu. Ten tak tento týden, v úterý, poprvé od konce loňského června zdražil nad úroveň ceny nafty. Za uplynulých sedm dní podražil hned o 84 haléřů na litr, na cenu 37,83 koruny za litr, vyplývá z dnešních údajů společnosti CCS. Zdražil tak tento týden na svoji nejvyšší cenu od první poloviny prosince 2022.

Ilustrační fotografie
reklama

Nafta naproti tomu zdražila jen o 26 haléřů, na 37,67 koruny za litr, na své takřka měsíční maximum.

Růst cen pohonných hmot je ale v příkrém rozporu s vývojem na světovým trhu s ropou, s vývojem cen na rotterdamské burze paliv a konečně i s vývojem kursu koruny vůči dolaru. Dochází tak zjevně k navyšování marží čerpacích stanic, případně distributorů pohonných hmot nebo samotných rafinérií.

Cena ropy Brent od začátku roku citelně klesla. V přepočtu do korun – tedy po zohlednění kursového vývoje – dokonce o více než sedm procent. Cena nafty velkoobchodně prodávané na burze v Rotterdamu, jež je určující i pro české čerpadláře, klesla od začátku roku po přepočtu do korun o více než deset procent. Čerpací stanice v ČR tato uvedená zlevnění do svých cen nepromítají, a naopak poměrně markantně zdražují.

Koruna přitom proti dolaru posiluje razantně. Což by mělo umocnit efekt zlevňující ropy. Leč neděje se tak. Dnes koruna proti dolaru zpevnila až na 21,56, což je její absolutně nejsilnější úroveň vůči americké měně za celé období od 23. února 2022, tedy od předvečera ruské invaze na Ukrajinu.

Česká měna pokračuje ve zpevňování vůči dolaru v důsledku včerejšího zasedání americké centrální banky. Ta sice zvýšila základní úrokovou sazbu, dle očekávání, o 0,25 procentního bodu, avšak utažení měnové politiky doprovodila komentářem, který si trhy vyložily zhusta tak, že intenzita jejího boje s inflací už bude zmírňovat. To je příznivou zprávou pro rizikovější aktiva právě i typu české koruny. Ta navíc těží ze stále značného rozpětí mezi úrokem na právě české měně a úrokem na měně americké.    

Ropa Brent čistě v dolarovém vyjádření letos zatím zlevnila o více než tři procenta. Dolů ji stahují zejména obavy z letošního útlumu americké ekonomiky, stejně jako z pokračujícího globálního růstu úrokových sazeb, jenž tlumí poptávku po palivech i investice firem.

V příštích sedmi dnech by růst cen pohonných hmot v ČR měl výrazně zmírnit. Fundamentálně by jak benzín, tak nafta měly zlevnit, ovšem bude zřejmě doznívat proces navyšování marží, takže je třeba počítat s růstem cen benzínu v rozsahu kolem 40 haléřů na litr a se zdražením nafty v rozsahu kolem 15 haléřů na litr. Od poloviny února by se ceny pohonných hmot měly stabilizovat.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky