Platnost evidenčních kontrol aut se ode dneška prodlužuje na jeden rok

Platnost evidenčních kontrol vozidel se ode dneška prodlužuje ze 30 dnů na jeden rok. Spolu s tím navíc odpadá povinnost absolvovat evidenční kontrolu, kdy se provozovatel vozidla stává jeho vlastníkem. Jednodušší bude i rezervace registrační značky. Počítá s tím novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, jejíž účinnost začíná dnes.

Ilustrační fotografie
reklama

"Jedním z hlavních úkolů naší vlády je výrazné zjednodušení současného byrokratického molochu. Do toho patří i významné změny v systému evidenčních kontrol a registrací vozidel. Prodloužíme platnost evidenční kontroly ze současných 30 dní na jeden rok, a to i zpětně, a rušíme povinnost absolvovat ji na konci leasingu,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka.

Prodloužení evidenčních kontrol bude platit i zpětně pro již provedené kontroly. Omezení nebude ani pro počet úkonů. Pokud tedy například řidič úspěšně absolvoval evidenční kontrolu v lednu 2023, platí mu nově do ledna roku 2024. Zároveň nebude nutné předkládat protokol o jejím absolvování při zápisu vozidla ani při změně vlastníka či provozovatele. Tyto údaje si digitální systémy státu podle ministerstva předají mezi sebou automaticky.

Další novinkou je zrušení povinnosti absolvovat evidenční kontrolu například při změně, kdy se provozovatel vozidla stává vlastníkem. Typicky půjde o případy po ukončení leasingu vozidla, kdy má být jako nový vlastník zapsán jeho dosavadní provozovatel. "Každoročně probíhalo kolem jednoho milionu evidenčních kontrol. Nyní se tento počet výrazně sníží a lidé tak ušetří spoustu svého času i peněz,“ podotkl Kupka.

Jednodušší bude i rezervace registrační značky. Tu si budou moci zájemci ode dneška zarezervovat i měsíc před registrací vozidla. "Usnadníme práci a ušetříme čas například autodopravcům, kteří si zařizují všechny formality spojené se zařazením nového auta do svých flotil,“ vysvětlil ministr. O tři měsíce na celkem půl roku se navíc prodlouží i rezervace značky na přání při uložení značky na úřadu.

Ode dneška už nebudou prodejci také vystavovat k novým vozidlům čistopis technického průkazu. Jediným dokumentem k vozidlu, který bude sloužit jako doklad k registraci vozidla je nově Prohlášení o shodě tzv. COC list. Technický průkaz budou úřady tisknout až při samotné registraci vozu. Povinné už nebude ani dokládat absolvování technické kontroly STK při ukončení vyřazení vozidla. Nově podle ministerstva postačí zelená karta.

Další novinky čekají na motoristy v září, týkat se budou především provozovatelů historických vozidel. Od začátku příštího roku je pak naplánováno zrušení povinnosti mít velký technický průkaz. Řidiči tak místo dvou průkazů budou nově potřebovat jen malý technický průkaz, který bude doplněn o některé údaje.

Témata: auta | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky