Musk se v Číně sešel s ministrem průmyslu, jednali o nových generacích aut

Americký miliardář a šéf automobilky Tesla Elon Musk se v Číně sešel s ministrem průmyslu Ťin Čuang-lungem. Jednali o nových generacích automobilů, uvedlo podle agentury AFP ministerstvo. Musk přijel do Číny poprvé od začátku pandemie covidu-19. V Pekingu s ním už v úterý jednal čínský ministr zahraničí Čchin Kang.

Elon Musk
reklama

Oba muži si "vyměnili názory na vývoj aut s alternativním pohonem, označovaných NEV (New Energy Vehicle) a inteligentních propojených vozidel“, uvedlo ministerstvo v prohlášení. Žádné další podrobnosti rozhovoru zveřejněny nebyly.

Čína je pro Muskovu Teslu zásadní, protože je největším světovým trhem pro elektromobily. Americký výrobce v dubnu oznámil, že v Šanghaji zřídí druhou velkou továrnu na baterie. Ta bude mít počáteční kapacitu 10.000 baterií megapack ročně a podle tiskové agentury Nová Čína by měla začít vyrábět ve druhém čtvrtletí roku 2024.

Při úterním setkání s ministrem zahraničí Musk podle čínské diplomacie naznačil přání své firmy "pokračovat v rozvoji svých aktivit v Číně". Podle stejného zdroje také řekl, že je proti jakémukoli ekonomickému rozdělování Číny a Spojených států.

Silné ekonomické vztahy mezi Muskem, který je také majitelem sociální sítě Twitter, a Čínou vyvolávají otazníky ve Washingtonu. Prezident Joe Biden loni v listopadu prohlásil, že Muskovy vazby se zahraničím si "zaslouží, aby byly prozkoumány". Návštěvy mezinárodních vedoucích pracovníků, kteří prosazují "lepší porozumění Číně" a "spolupráci vedoucí ke vzájemnému prospěchu" jsou vítány, řekla v úterý mluvčí čínské diplomacie Mao Ning.

Musk je druhým nejbohatším člověkem na světě. Podle indexu miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, dosahuje aktuální hodnota jeho majetku 190 miliard dolarů (4,2 bilionu Kč).

Generální ředitel americké společnosti Apple Tim Cook navštívil Čínu v březnu. Tento týden do země přijedou i generální ředitelé dalších amerických korporací - šéf banky JP Morgan Jamie Dimon a ředitel řetězce kaváren Starbucks Laxman Narasimhan, uvedl polský deník Rzeczpospolita.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky