Kyberzločinci se zaměřují na prémiové účty ChatGPT

Na internetu roste objem obchodu s kradenými prémiovými účty ChatGPT, které kyberzločinci používají mimo jiné k obcházení zákazů a restrikcí v řadě zemí. Například v Rusku, Číně nebo Íránu. Kyberzločinci při krádeži přístupových údajů získají navíc i historii dotazů původního majitele, které mohou obsahovat osobní i firemní informace. Uvedla to dnes bezpečnostní firma Check Point.

Ilustrační fotografie
reklama

Účty ChatGPT jsou podle ní mezi kyberzločinci novým hitem vedle účtů finančních služeb, sociálních sítí, on-line seznamek nebo e-mailů. "Kyberzločinci často spoléhají na to, že uživatelé používají stejná hesla na různých platformách. Jakmile tedy dojde k libovolnému úniku přihlašovacích údajů, zadají zcizené údaje do specializovaného nástroje a provedou pokusy o přihlášení, aby identifikovali, zda jsou zcizené údaje platné pro přihlášení i na jiných službách," uvedl regionální ředitel Check Pointu Miloslav Lujka.

Kradené účty podle firmy hackeři většinou prodávají, ale někdy je nabízí i zdarma, aby propagovali své vlastní služby nebo nástroje pro krádeže účtů. Ke kontrolám přihlašovacích údajů nebo k prolomení přístupu hrubou silou lze použít různé nástroje, například SilverBullet. Check Point upozorňuje, že kyberzločinec nabízel například konfigurační soubor pro SilverBullet, který umožňuje automatizovanou kontrolu přihlašovacích údajů pro platformu OpenAI. Za minutu zvládne zkontrolovat 50 až 200 účtů, a umožňuje tak krást účty ve velkém. Umí navíc obejít různé ochrany na webových stránkách.

Populární chatovací systém ChatGPT společnosti OpenAI založený na umělé inteligenci (AI) dokáže na základě jednoduchých dotazů generovat články, eseje, vtipy, ale i poezii. Vedle účtů zdarma existují i placené prémiové účty ChatGPT s rozšířenými funkcemi.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky