Koronavirus dál omezuje poptávku po ropě, zlom přijde ke konci roku, tvrdí IEA

Šíření koronavirové mutace delta stále omezuje poptávku po ropě, to se ale změní ke konci roku, kdy se dostaví silný růst poptávky. Ve své měsíční zprávě o situaci na trhu to dnes uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Poptávka po ropě klesá už tři měsíce.

Ilustrační fotografie
reklama

Zlom ke konci roku nastane díky postupu v očkování, zejména v Asii. "Už teď se objevují známky, že případů nákazy koronavirem ubývá. Očekáváme, že poptávka se v říjnu prudce zvýší, a to v rozsahu 1,6 milionu barelů denně. V růstu pak bude pokračovat až do konce roku," uvedla agentura, která sídlí v Paříži.

Agentura předpovídá výrazné oživení na trhu od čtvrtého čtvrtletí, kdy se začne projevovat poptávka, kterou dosud brzdily restrikce zavedené kvůli pandemii. K růstu poptávky přispěje i další postup v očkování.

Šíření koronavirové mutace delta v posledních měsících nicméně agenturu přimělo k tomu, aby snížila odhad růstu poptávky po ropě na letošní rok o 105.000 barelů denně. Naopak odhad na příští rok zvýšila, a to o 85.000 barelů denně.

Agentura upozornila také na dopady hurikánu Ida, který zasáhl koncem srpna jih Spojených států. Škody, které živel napáchal na pobřeží Mexického zálivu, způsobily celosvětově první pokles nabídky ropy za posledních pět měsíců. IEA přitom odhaduje, že v důsledku řádění hurikánu může nabídka ropy na trhu potenciálně klesnout až o 30 milionů barelů.

IEA funguje jako poradce v otázkách energetiky pro země sdružené v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Její součástí je i Česká republika.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky