Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo může za rekordně drahé svatomartinské menu?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Lukáše Kovandy: Mnozí Češi si letos svatomartinské menu opět nenechají ujít. Jen ale takových bude méně než v minulých letech. Každému se nechce dát třeba přes 500 korun za jeden oběd na osobu.

Důvodem drahoty jsou drahé energie a drahé samotné husy. Husy zdražují, protože jsou drahé krmné směsi. Ty zdražují, neboť jsou drahá hnojiva. A ta zdražují, protože je drahý plyn. Končíme tedy opět u energií. Pokud tedy někdo lamentuje nad drahým svatomartinským menu, má-li jít o hněv spravedlivý, musí cílit nikoli na nebohé drůbežáře, ale na ty, kteří v uplynulých až dvaceti letech fatálně nezvládli energetickou politiku. Na celoevropské úrovni. Jde zejména o naše západní sousedy. Letošní svatomartinská drahota totiž ve své podstatě zrcadlí zejména to, že Němci místo jádra, jež si postupně takřka kompletně povypínali, vsadili na tři jiné, ovšem nespolehlivé zdroje – slunce, vítr a na Putina.

Plyn je dobrým – dobře řiditelným – záložním zdrojem výroby elektřiny v zamračeném bezvětří, jenže to nesmí jít právě o plyn Putinův. To se pak stává součástí jeho ekonomické války se Západem, kterou pozorujeme v přímém přenosu. Němci před tím byli varováni, třeba i na půdě OSN někdejším americkým prezidentem Trumpem. Tehdy se jeho varování smáli. Dnes už ne. Češi se také nesmějí. Z hlediska energetického trhu představují sedmnáctou spolkovou zemi Německa a na omyly Berlínu tak doplácejí, aniž s tím mohou pořádně co dělat. Elektřina jim letos zdražuje nejvýrazněji v EU, přestože jsou jejím jedním z největších světových vývozců.

Až si letos dopřejí svatomartinskou pochoutku, už budou vědět, proč je tak drahá. A pro jejich hůře situované spoluobčany dokonce zcela nedostupná. Tak těm šťastnějším popřejme dobré chuti a Němcům do budoucna šťastnější ruku při volbě energetické politiky.

Témata:  Svatomartinské víno svatomartinské oslavy husa

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy