Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace v Česku se už příští rok propadne jen na 1 %, prognózuje druhá největší švýcarská banka. Pětikoalici by to mohlo vyhrát volby

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Komentář Lukáše Kovandy: Ekonomický vývoj ve světě chystá Fialově vládě hezký dárek, který jí zřejmě zásadně pomůže vyhrát další sněmovní volby: inflace už v příštím roce dramaticky klesne.

Druhá největší švýcarská banka, Julius Bär, prognózuje už pro příští rok Česku inflaci jen 1,1 %. Zásadní bude dramatický propad cen energií a paliv a také statistický efekt navýšené základny meziročního srovnání.  

Ve volebním roce 2025 se podle všech světových finančních institucí, které v uplynulých dnech zveřejnily svoji prognózu, bude inflace v ČR pohybovat poblíž cíle České národní banky ve výši 2 %.

Nosným heslem dalších sněmovních voleb by tak mohlo být něco ve smyslu „Zkrotili jsme Babišovu drahotu.“ Volič se už nebude pídit po tom, co se stalo a kdo, resp. jaké ekonomické zákonitosti a mezinárodní vlivy ve skutečnosti inflaci srazily.

Témata:  inflace Česko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:25

Valorizace důchodů 2025: První prognózy naznačují očekávané navýšení

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.