IBM přeruší nábor na pozice, které může převzít umělá inteligence

Americká technologická společnost International Business Machines (IBM) přeruší nábor na pozice, které může převzít umělá inteligence (AI). Podle šéfa podniku Arvinda Krishny bude AI schopna nahradit až třetinu ze stávajících 26.000 pozic ve firmě, které nejsou v přímém kontaktu se zákazníkem, jako třeba personální oddělení (HR). Krishna to uvedl v rozhovoru s agenturou Bloomberg.

Ilustrační fotografie
reklama

Najímání na administrativní pozice, jako je právě například personální oddělení, se pozastaví nebo zpomalí, řekl Krishna. "Umím si snadno představit, že 30 procent z nich bude nahrazeno umělou inteligencí a automatizací v průběhu pěti let," dodal. IBM by tak zrušila 7800 pracovních míst.

Nástroje umělé inteligence zaujaly veřejnost svou schopností zautomatizovat zákaznický servis, napsat text a generovat kód. Mnoho pozorovatelů se obává jejich potenciálu narušit trh práce. Krishnův plán představuje zatím jednu z nejrozsáhlejších odpovědí na tuto rychle se rozvíjející technologii, píše Bloomberg.

Jednodušší úkoly, jako je poskytování potvrzení o zaměstnání nebo přesun zaměstnanců mezi odděleními, se pravděpodobně plně zautomatizují, řekl Krishna. Některé funkce HR, jako je hodnocení složení pracovní síly a produktivity, se pravděpodobně nebudou během příštího desetiletí nahrazovat, dodal.

IBM v současné době zaměstnává asi 260.000 lidí a nadále najímá zaměstnance pro vývoj softwaru a role orientované na zákazníky. Najít talent je dnes jednodušší než před rokem, uvedl Krishna.

Společnost začátkem tohoto roku oznámila propouštění, na jehož konci ji může opustit až 5000 zaměstnanců. Krishna přesto řekl, že IBM celkově zvýšila počet pracovních sil a v prvním čtvrtletí najala zhruba 7000 lidí.

Krishna je generálním ředitelem IBM od roku 2020 a pracuje na tom, aby se firma založená před více než 100 lety zaměřila na software a na služby, jako je hybridní cloud. Prodal její méně rostoucí součásti, jako je jednotka spravované infrastruktury Kyndryl a část podnikání Watson Health. Společnost v současné době zvažuje prodej své meteorologické jednotky, uvádí Bloomberg.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky