Havlíček: Hotely a penziony by se mohly otevřít od 24. května

Hotely a penziony by se podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) mohly otevřít od 24. května. Vládě za týden předloží návrh, aby mohly provoz obnovit bez omezení kapacity. Řekl to dnes na tiskové konferenci po jednání vlády.

Ilustrační fotografie
reklama

Vláda protiepidemická opatření uvolňuje na základě šesti balíčků. Dnes jednala o balíčku číslo čtyři, který by mohl začít platit od příštího týdne. Je v něm obsaženo také otevření hotelů a penzionů, ale jen na 25 procent kapacity. Podle Havlíčka si na tuto podmínku podnikatelé stěžovali, proto se vláda rozhodla obnovení jejich provozu posunout o týden.

Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek ČTK dříve řekl, že hotely potřebují delší čas na přípravu otevření. Většina je podle něj nyní ve stavu "hibernace", kromě hygienických opatření bude nutné provést kontrolu vody či začít s vytápěním. Je třeba také učinit rezervace.

Ředitel státní agentury CzechTourism Jan Herget dnes ČTK sdělil, že Češi jsou s objednávkami dovolených zatím kvůli nejistotě v cestovním ruchu spíše opatrní. Obsazenost ubytovacích kapacit v České republice na konci července dosahuje podle agentury 40 procent. Z hlediska typu ubytování lidé nejvíce vyhledávají chalupy, apartmány či kempy. Největší zájem je o Jihočeský, Jihomoravský a Liberecký kraj, nejmenší o Prahu.

Kvůli druhé vlně pandemie byla ubytovací zařízení uzavřena od 22. října do 2. prosince a následně od 18. prosince. Nyní těchto služeb mohou využít jen lidé cestující za služebním účelem nebo lékařem.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky