Elektřina na burzách zlevňuje: Vyplatí se přepis dodavatele elektřiny?

PR článek - Koronavirová krize zlevňuje cenu elektřiny na energetických burzách. Reálné snížení ceny maloodběratelé pravděpodobně zaznamenají až v příštím roce. Vyplatí se čekat na zlevnění elektřiny u stávajícího dodavatele? Nebo je výhodnější změna dodavatele elektřiny v době koronavirové krize?

energetika
reklama

Cenu elektrické energie pro odběratele výrazně ovlivňuje její nákupní cena, za kterou jednotliví dodavatelé elektřinu nakupují na energetických burzách. Začátkem dubna na energetické burze v Lipsku stála 1 MWh elektřiny 40 eur. V meziročním srovnání to je přibližně o 15 eur méně.

Koncoví odběratelé případné zlevnění poznají až příští rok. Dodavatelé totiž elektřinu na energetických trzích nakupují s několika měsíčním předstihem. Navíc ne všichni dodavatelé energie za výhodné ceny nakoupí. Spoléhat se na zlevnění energií v příštích měsících proto nemusí být nejlepším řešením, a už vůbec ne jedinou cestou, jak ušetřit za elektřinu.

Začněte šetřit na energiích právě teď

Jestliže si přejete ušetřit za elektřinu již nyní a nechcete riskovat čekání v nejistotě, zda vám současný dodavatel elektřinu zlevní, pak není na co čekat. Efektivní cestou, jak začít šetřit, je změna dodavatele energií.

Dříve než se rozhodnete přepsat elektřinu, nepodceňujete výběr vhodného dodavatele. Správným výběrem můžete oproti stávajícímu dodavateli ušetřit desítky až stovky korun měsíčně. Víte, podle čeho dodavatele energií vybrat?

Na co se při výběru dodavatele zaměřit?

Na českém energetickém trhu fungují desítky dodavatelů elektřiny. Orientace v jejich nabídkách proto nemusí být vždy jednoduchá. K získání obecného přehledu ale pomůže online srovnávač. Pamatujte však na to, že nejlepší dodavatelé elektřiny nemusí být nutně ti s nejnižší cenou. Při výběru nového dodavatele elektřiny se zaměřte:

  • na cenu za kWh odebrané elektřiny,
  • na cenu za stálý měsíční odběr,
  • na délku smluvního závazku,
  • na sankce za předčasné ukončení.

Výhodný dodavatel elektřiny má férové ceny i smluvní podmínky

Mezi dodavateli pak vyberte toho, který nabízí nejlepší poměr mezi cenou a smluvními podmínkami. Ideální volbou je smlouva na dobu neurčitou, která spotřebiteli poskytuje naprostou volnost. Na druhou stranu zpravidla neumožňuje fixaci ceny, jak tomu bývá v případě dodávky elektřiny sjednané na dobu určitou.

Při sjednání smlouvy na dobu určitou si dejte pozor na sankce za předčasné ukončení. Jejich zakotvení ve smluvních podmínkách nemusí být vyloženě symbolem neférové společnosti. Zákazník ale musí mít na paměti, že předčasným ukončením smluvního závazku zaplatí sankční poplatek, který v konečném důsledku energie prodraží.

Závěrem proto platí, že na přepisu dodavatele energie výrazně ušetříte tehdy, když si důkladně srovnáte nejen cenu, ale také smluvní podmínky.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky