Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomika klesá, propouštění ani snižování mezd však firmy zatím neplánují

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Přes slábnoucí ekonomiku, nižší spotřebu domácností a pokles poptávky neplánuje většina firem v blízké budoucnosti propouštění ani snižování mezd. Vyplývá to z průzkumu, zaměřeného na dopady hospodářské situace na zaměstnanost a mzdy, který provedla mezi významnými českými podniky společnost Randstad Česká republika a ve kterém odpovídali vedoucí manažeři těchto podniků. S udržením či navýšením počtu zaměstnanců počítá v nejbližších šesti měsících téměř 86 % dotázaných firem, více než 95 % jich navíc předpokládá, že v průběhu příštího roku budou zvyšovat mzdy.

Více než dvě třetiny firem (66,7 %) v průzkumu uvedly, že přes nepříznivý vývoj ekonomiky neplánují v nejbližších šesti měsících provádět v počtech zaměstnanců změny. Necelá pětina (19,0 %) očekává, že zaměstnance bude nabírat a pouze 14,3 % firem přepokládá, že bude muset propouštět.

„Vzhledem k vývoji hospodářství a nejistým prognózám je důvěra v udržení zaměstnanosti do jisté míry překvapením,“ uvedl Martin Jánský, generální ředitel společnosti Randstad Česká republika. „Firmy zjevně sázejí na nižší inflaci a na předpovědi ekonomického oživení v příštím roce. Při minimální nezaměstnanosti by pro ně potom mohlo být složité uvolněné pozice včas a na odpovídající úrovni obsadit. Ve srovnání s předchozím rokem důvěra ve vývoj zaměstnanosti o něco poklesla, nadále však převládá optimismus. Určité ochlazení trhu práce se na druhé straně projevuje v počtu volných míst, který se meziročně snížil přibližně o desetinu.“

Ve stejném průzkumu, který proběhl v říjnu 2022, plánovalo navýšení počtu zaměstnanců dokonce 33,6 % firem, 56,3 % očekávalo, že počty zaměstnanců měnit nebudou a pouze 10,1 % počítalo s propouštěním.

Žádná z firem v letošním průzkumu neuvedla, že by plánovala v roce 2024 mzdy snižovat a pouze 4,8 % avizovalo, že zůstanou na stávající úrovni. Drtivá většina firem (95,2 %) naopak očekává, že bude mzdy v průběhu příštího roku zvyšovat. S nárůstem o 6–10 % počítá 48,6 % firem, s nárůstem o 1–5 % 45,7 % firem a s nárůstem o 11-15 % 1 % firem. Podle průzkumu by k největšímu růstu mezd mělo dojít v bankovnictví, pojišťovnictví a finančních službách, energetice a plynárenství, v sektoru FCMG, podnikových a sdílených službách, v reklamě, marketingu a PR a v zábavním průmyslu.

„Firmy vycházejí z letošní zkušenosti, kdy musely na přehřátém trhu práce mzdy zvyšovat, aby udržely kvalitní zaměstnance a odměny proto rostly,“ dodává Martin Jánský. „Průzkum nicméně proběhl ještě předtím, než byl zveřejněn návrh na zvýšení regulovaných složek cen elektřiny a plynu. Pokud by byl nárůst výrazný, budou muset zaměstnavatelé šetřit, což by se pochopitelně odrazilo i v jejich mzdové politice.“

Celkem 97,2 % firem v průzkumu uvedlo, že mzdy v letošním roce již navýšilo, ačkoli ještě v dubnu jich tak plánovalo učinit pouze 83,3 %. V žádné s dotazovaných firem se na druhé straně mzdy v průběhu roku 2023 nesnižovaly. Téměř tři čtvrtiny firem (73,0 %) vycházejí z toho, že nabízejí srovnatelné mzdy jako konkurence, 12,0 % se domnívá, že nabízejí mzdy nižší a 11,0 % tvrdí, že platí více než konkurence.

Témata:  ekonomika

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.