Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důvěra v ekonomiku klesá, v listopadu byla nejnižší za posledních 5 let

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Důvěra v českou ekonomiku v listopadu dále klesla na 93,3 bodu, což je nejméně od léta 2014. V říjnu byl souhrnný indikátor o tři desetiny bodu vyšší. Podnikatelé jsou nejpesimističtější za pět a půl roku, jejich důvěra se v listopadu snížila o desetinu bodu na 91,5 bodu. Pokles postihl všechna odvětví s výjimkou obchodu, což souvisí s blížícími se vánočními svátky. U spotřebitelů se důvěra po říjnovém růstu snížila na 102 bodů, což je nejhorší výsledek od října 2014. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Mezi spotřebiteli důvěra v ekonomiku klesla o 1,6 bodu na 102 bodů. Obávají se zejména zhoršení jejich vlastní finanční situace. Úmysl spořit se v porovnání s říjnem mírně snížil, obavy z růstu cen zůstaly meziměsíčně téměř stejné. Hlavní ekonom ING Jakub Seidler uvedl, že důvěra domácností postupně klesá vzhledem k negativním zprávám přicházejícím ze zahraničí. Navzdory tomu ale podle něj zůstává spotřeba domácností prozatím nadále příznivá. Listopadová data ale naznačují, že pokud se nálada domácností nezačne opět zlepšovat, bude i spotřeba domácností postupně slábnout.

"Mezi spotřebiteli nejsou zatím cítit obavy z krize. Ukazatel jejich důvěry měl ale zpoždění i při poslední krizi, kdy se po jejím vypuknutí náhle propadl o 20 bodů," doplnila ředitelka investiční platformy Bondster.com Jana Mücková.

Důvěra podnikatelů klesla třetí měsíc v řadě, nejvýrazněji to bylo u průmyslových podniků z říjnových 87,5 bodu na listopadových 86,9 bodu. Jde o nejhorší údaj od srpna 2013. Průmyslníci očekávají v příštích třech měsících mírný pokles tempa růstu výroby a zaměstnanosti. U stavebníků důvěra klesla o půl bodu na 103,8 bodu, pesimističtější jsou v hodnocení úrovně současné stavební činnosti a v příštích třech měsících čekají zhoršení celkové ekonomické situace. Ve službách důvěra klesla o 0,2 na 94,2 bodu. Naopak u obchodníků důvěra stoupla z 90,6 bodu v říjnu na 96 bodů v listopadu.

"Podnikatelé v obchodě očekávají, že se v nejbližších měsících jejich celková ekonomická situace zlepší. Souvisí to i s blížícími se vánočními svátky, kdy spotřebitelé budou obecně více utrácet. Pokles důvěry v ekonomiku ovšem pokračuje v odvětví průmyslu, kde se podniky potýkají s vysokou mírou nejistoty," uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Důvodem mírných obav podnikatelů z dalšího vývoje ekonomiky je přetrvávající nedostatek pracovních sil a s tím svázaná nutnost výrazně zvyšovat mzdy, řekl ČTK šéf komunikace společnosti Acema Michal Petřek. S jistými obavami pak podle něj hledí firmy na vývoj ekonomiky v Německu. Spotřebitelskou důvěru v podnikání výrazně ovlivnil nedostatek pracovníků, kteří limitují množství přijatých zakázek zejména v průmyslu a stavebnictví, souhlasila Mücková.

V listopadu statistici po půl roce opět provedli šetření o investicích ve zpracovatelském průmyslu. "V odhadu objemu investic pro rok 2020 předpokládají podniky přibližně jednoprocentní pokles. Investovat budou převážně do obnovy stávajících výrobních zařízení a pořizování nových technologií," uvedla Veronika Ptáčková z ČSÚ.

Témata:  ekonomika Česko

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.