Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drahota v Česku: Lidé šetří na energiích, potravinách, omezují kroužky pro děti, odpírají si návštěvy restaurací

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Většina Čechů mění kvůli inflaci a zdražování své spotřebitelské návyky. Více než polovina domácností kvůli tomu omezuje spotřebu energií, zejména vytápění a využití teplé vody. Kromě toho si stále více lidí odpírá například návštěvy restaurací nebo kulturních zařízení a šetří i na potravinách a dalších aktivitách. Vyplývá to z průzkumu energetické skupiny UCED, který provedla agentura Ipsos.

Domácnosti hledají podle průzkumu, který se uskutečnil letos v červnu mezi 500 respondenty, úspory v řadě oblastí. Kromě energií šetří 40 procent oslovených i na běžném provozu domácnosti. Snižují tak například výdaje za potraviny, ruší předplatné novin, televizních služeb nebo streamovacích platforem. Omezují také kroužky pro děti. Více než dvě pětiny oslovených vynechají podle průzkumu návštěvy restaurací, divadel a koncertů. Část lidí šetří také na dovolených. Tu letní v cizině si odpustí téměř čtvrtina respondentů, každý sedmý Čech pak uvažuje, že dovolenou vynechá úplně nebo vyrazí jen na kratší výlety po Česku.

"S nedoplatkem za energie se muselo vypořádat 28 procent respondentů. Osm procent lidí doplácelo dokonce více než 10.000 korun, nejvíce jich bylo v Karlovarském a Libereckém kraji. Každá čtvrtá domácnost sáhla kvůli vysokým nákladům na energie do svých úspor a čtyři procenta domácností si kvůli zdražení energií musely peníze půjčit,“ komentoval výsledky průzkumu obchodní ředitel energetické skupiny UCED Václav Skoblík.

Zdražování energií se přitom podle společnosti projeví na hospodaření českých domácností v plné míře teprve letos. UCED v této souvislosti upozornila, že každá pátá domácnost totiž stále využívá fixaci cen na základě smluv uzavřených před rokem 2022, loni navíc platil vládní úsporný energetický tarif. Zhruba čtvrtina domácností vyúčtování ještě nedostala a většina očekává, že bude za energie doplácet.

"Pozitivní signály z energetického trhu sice dávají velkou naději na snížení cen elektřiny pro domácnosti z aktuálních rekordních cen, o jejím zlevnění na úroveň před dvěma lety ale nemůže být řeč. Minimálně už kvůli více než dvojnásobným cenám plynu a rekordním cenám emisních povolenek,“ dodal Skoblík.

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.