Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Domácí ekonomika padá hlouběji

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Tomáše Volfa: Podle zpřesněných údajů se domácí ekonomika ve 3Q letošního roku propadla o 0,7 %. První odhady ukazovaly na pokles o 0,6 %. Dnešní číslo je tak potvrzením nepříznivého vývoje české ekonomiky.

Jedná se o třetí po sobě jdoucí čtvrtletí v meziročním vyjádření, kdy domácí ekonomika klesá. Tempo pádu se navíc prohlubuje. V mezi čtvrtletním vyjádření jsme se propadli o 0,5 %, což je nejhorší výsledek od prvního čtvrtletí 2021. I když dnešní čísla jsou špatná, nejedná se o překvapení a zásadně se nemění ani obrázek celé ekonomiky.

Stále se potýkáme s poklesem zájmu spotřebitelů utrácet, a to jak domácích, tak zejména těch zahraničních. Bez většího apetitu domácností a firem k útratám to nepůjde. Robustní vládní výdaje ekonomiku na jedné straně podporují, ale na druhé jí poškozují rostoucím zadlužením.

Domácí nezaměstnanost se drží na velmi slušných hodnotách a stále patříme na špičku celé EU. Vedlejším efektem je však strnulý trh práce, což působí řadu problémů, ale v globálu je vysoká zaměstnanost zárukou, že lidé těžké období zvládají díky svým příjmům. Při vyšší nezaměstnanosti by byla situace výrazně kritičtější. 

V příštím roce by se měla ekonomika stabilizovat, a především ve druhé polovině bychom se měli vrátit na růstovou trajektorii. Nebude se však jednat o prudký vzestup, spíše o pozvolný nástup.  

Témata:  ekonomika

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.