Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Domácí ekonomika padá hlouběji

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Tomáše Volfa: Podle zpřesněných údajů se domácí ekonomika ve 3Q letošního roku propadla o 0,7 %. První odhady ukazovaly na pokles o 0,6 %. Dnešní číslo je tak potvrzením nepříznivého vývoje české ekonomiky.

Jedná se o třetí po sobě jdoucí čtvrtletí v meziročním vyjádření, kdy domácí ekonomika klesá. Tempo pádu se navíc prohlubuje. V mezi čtvrtletním vyjádření jsme se propadli o 0,5 %, což je nejhorší výsledek od prvního čtvrtletí 2021. I když dnešní čísla jsou špatná, nejedná se o překvapení a zásadně se nemění ani obrázek celé ekonomiky.

Stále se potýkáme s poklesem zájmu spotřebitelů utrácet, a to jak domácích, tak zejména těch zahraničních. Bez většího apetitu domácností a firem k útratám to nepůjde. Robustní vládní výdaje ekonomiku na jedné straně podporují, ale na druhé jí poškozují rostoucím zadlužením.

Domácí nezaměstnanost se drží na velmi slušných hodnotách a stále patříme na špičku celé EU. Vedlejším efektem je však strnulý trh práce, což působí řadu problémů, ale v globálu je vysoká zaměstnanost zárukou, že lidé těžké období zvládají díky svým příjmům. Při vyšší nezaměstnanosti by byla situace výrazně kritičtější. 

V příštím roce by se měla ekonomika stabilizovat, a především ve druhé polovině bychom se měli vrátit na růstovou trajektorii. Nebude se však jednat o prudký vzestup, spíše o pozvolný nástup.  

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 1:24

Díky akciím Alphabet a Microsoft zaznamenal Wall Street nejlepší týden za téměř 6 měsíců

Americké akcie zaznamenaly nejlepší týden od listopadu s dalším růstem, přičemž Alphabet a Microsoft předvedly v pátek silné výkony. Informuje agentura AP.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy