Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnes končí další monstrózní klimatická konference OSN. Tím pádem začíná budoucí inflační vlna, která tíživě dolehne i na české domácnosti a firmy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Lukáše Kovandy: Končí další z klimatických konferencí OSN, známých jako COP. Jak je obvyklé, nic vskutku převratného delegáti nedojednali. Ačkoli značnou uhlíkovou stopu při sletu do Dubaje zanechali. Ano, pravda, shodli se – vůbec poprvé – na zásadním ústupu od fosilních paliv, ropy a plynu. Jenže poté, co se před dvěma lety dohodli na podobné konferenci v Glasgow na ústupu od uhlí, jeho globální spotřeba opět narostla. A nadále narůstá.

Smyslem těchto monstrakcí ale není něco zásadního dojednat. Smyslem je vyslat přesvědčivý signál bankám a finančním skupinám: podívejte, když budete dále financovat fosilní energie, nebudete patřit do naší vybrané, globálně semknuté společnosti; budete tak trochu vyvrheli. Smyslem zkrátka vlastně je demonstrace jednoty a síly, ba moci; moci, na niž má být dokonce i moc peněz krátká.  

Být vyvrhali, toho se banky či finančníci obávají jako málokdo jiný, neboť reputace je pro ně podstatou byznysu. Takže ke svým úvěrům fosilnímu byznysu budou přičítat o to vyšší přirážku za reputační újmu, případně je už ani neposkytnou.

Výsledkem bude celkové další prodražení investic do energetiky, a tedy energetiky samotné, neboť zelené zdroje při současné úrovni lidského poznání a technologií nejsou s to ty fosilní plně nahrazovat. Delegáti konference COP ale zřejmě nebudou těmi, na koho související zdražení energií nejtíživěji dolehne.

Příští nárůsty regulované a ostatně i neregulované složky ceny elektřiny či plynu i u nás v Česku a také příští inflační vlny začínají právě na takových konferencích, jako je COP. Ačkoli z té nějaké další budoucí inflační vlny, až se vzedme, lidé mnohem spíše – neprávem – obviní tu či onu národní vládu nebo centrální banku, určitě ne OSN.

Témata:  klimatické změny OSN inflace komentář

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.