Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnes končí další monstrózní klimatická konference OSN. Tím pádem začíná budoucí inflační vlna, která tíživě dolehne i na české domácnosti a firmy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Lukáše Kovandy: Končí další z klimatických konferencí OSN, známých jako COP. Jak je obvyklé, nic vskutku převratného delegáti nedojednali. Ačkoli značnou uhlíkovou stopu při sletu do Dubaje zanechali. Ano, pravda, shodli se – vůbec poprvé – na zásadním ústupu od fosilních paliv, ropy a plynu. Jenže poté, co se před dvěma lety dohodli na podobné konferenci v Glasgow na ústupu od uhlí, jeho globální spotřeba opět narostla. A nadále narůstá.

Smyslem těchto monstrakcí ale není něco zásadního dojednat. Smyslem je vyslat přesvědčivý signál bankám a finančním skupinám: podívejte, když budete dále financovat fosilní energie, nebudete patřit do naší vybrané, globálně semknuté společnosti; budete tak trochu vyvrheli. Smyslem zkrátka vlastně je demonstrace jednoty a síly, ba moci; moci, na niž má být dokonce i moc peněz krátká.  

Být vyvrhali, toho se banky či finančníci obávají jako málokdo jiný, neboť reputace je pro ně podstatou byznysu. Takže ke svým úvěrům fosilnímu byznysu budou přičítat o to vyšší přirážku za reputační újmu, případně je už ani neposkytnou.

Výsledkem bude celkové další prodražení investic do energetiky, a tedy energetiky samotné, neboť zelené zdroje při současné úrovni lidského poznání a technologií nejsou s to ty fosilní plně nahrazovat. Delegáti konference COP ale zřejmě nebudou těmi, na koho související zdražení energií nejtíživěji dolehne.

Příští nárůsty regulované a ostatně i neregulované složky ceny elektřiny či plynu i u nás v Česku a také příští inflační vlny začínají právě na takových konferencích, jako je COP. Ačkoli z té nějaké další budoucí inflační vlny, až se vzedme, lidé mnohem spíše – neprávem – obviní tu či onu národní vládu nebo centrální banku, určitě ne OSN.

Témata:  klimatické změny OSN inflace komentář

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.