Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČR měla v květnu přes pokles v Evropě 13. nejvyšší inflaci, uvádí analýza

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Inflace v ČR byla v květnu přes pokles 13. nejvyšší mezi 41 evropskými státy. Proti dubnu si Česko polepšilo o jednu příčku. Vyplývá to z analýzy investiční platformy Portu. Meziroční inflace v ČR v květnu zvolnila na 11,1 procenta z dubnových 12,7 procenta, oznámil dnes Český statistický úřad.

Ze 41 sledovaných evropských států si ČR proti dubnu podle revidovaných dat polepšila a momentálně má 13. nejvyšší inflaci. Nejvyšší inflaci má Maďarsko s 21,5 procenta. Následují země s nižší, nicméně stále dvoucifernou inflací, a to Moldavsko s 16,3 procenta, Ukrajina s 15,3 procenta a Srbsko s 15,1 procenta. Vyšší inflaci má i sousední Slovensko, a to 13,8 procent, a Polsko, 13 procent. Nižší je naopak v Německu, kde činí 6,1 procenta, a v Rakousku, kde je 8,8 procenta.

Nejnižší inflaci z celé Evropy má momentálně Švýcarsko a Lichtenštejnsko, shodně 2,2 procenta. Následuje Rusko s 2,5 procenta, Řecko s 2,8 procenta a Dánsko s 2,9 procenta.

Dále klesla i inflace v eurozóně, kde se v květnu meziročně snížila o 0,9 bodu na 6,1 procenta a nachází se na nejnižší úrovni od února 2022. Inflace v USA v dubnu klesla po desáté za sebou, a to na 4,9 procenta z březnových pěti procent. Jde o nejnižší hodnotu od dubna 2021.

Vysoká zůstává inflace v Turecku. Z hodnot kolem 80 procent v druhé půlce minulého roku se inflace postupně snížila na květnových 39,59 procenta. "Je však otázkou, jak relevantní tento údaj je vzhledem k tomu, že velké zpomalení je důsledkem předvolebního slibu prezidenta (Recepa Tayyipa) Erdogana, že poskytne všem domácnostem po dobu jednoho roku neomezené množství zemního plynu zdarma," uvedla analýza.

Výrazně lépe je na tom z pohledu inflace většina asijských států. V Číně v květnu inflace zvýšila o 0,1 bodu na 0,2 procenta. Nízká inflace v Číně je způsobena pozůstatky její politiky nulové tolerance vůči covidu-19, která vedla k uzavírkám a tlumila tak poptávku spotřebitelů. Nižší inflaci reportuje také Tchajwan, kde v květnu mírně klesla na dvě procenta z dubnových 2,35 procenta.

Témata:  Česko inflace

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.