Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika je ještě závažněji nemocná, než se dosud myslelo. Její výkon se propadá nad očekávání hluboko

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Lukáše Kovandy. Německý deník Die Welt nedávno označil českou ekonomiku za „nemocného muže Evropy“. To ale ještě jeho novináři neměli k dispozici data, která zveřejnil Český statistický úřad.

Podle nich se tuzemské hospodářství v letošním třetím čtvrtletí propadlo meziročně o 0,7 procenta a mezičtvrtletně pak o 0,5 procenta. Jedná v obou případech o hlubší propad, než jaký drtivá většina analytiků čekala. Česko je tudíž ještě „nemocnějším mužem Evropy“, než se dosud mínilo. Koruna proto v důsledku zveřejnění zpřesněných údajů k HDP oslabila.

Nad očekávání hluboko stahuje českou ekonomiku v prvé řadě chabá spotřeba domácností. Ty jsou již finančně vyčerpané několika čtvrtletími v řadě, po něž musí čelit mimořádně vysoké inflaci, která požírá kupní sílu jejich úspor a výdělků. Domácností také svírá tíseň a obavy z dalšího ekonomického vývoje i vývoje v oblasti cen energií. Zhruba pětina sociálně nejzranitelnějších domácností už doslova „nemá, kde brát“, takže musí svoji spotřebu značně tlumit, aby vůbec nějak vyšla. Ovšem i lépe finančně a majetkově situované domácnosti – zejména ze střední vrstvy – se ve svých výdajích nadále krotí; a musí krotit. Míra úspor v ekonomice je tak nadále poměrně vysoká, což brání výraznějšímu růstu spotřeby lidí.  

Příliš se nevede ani průmyslu. Například automobilová výroba se ve třetím čtvrtletí opět potýkala s nedostatkem komponent.

Za celý letošní rok se tuzemská ekonomika propadne podle našich předpokladů o 0,4 procenta, přičemž v příštím roce přidá 1,6 procenta, zčásti ovšem jen z důvodu ponížené základny letošního roku.

Témata:  ekonomika komentář

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.