Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi si připlatí za džíny i trička. Bavlna na burze zdražuje na desetiletá maxima

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Lukáše Kovandy: Lidé v Česku se musí připravit na zdražení džín a dalších oděvů. Na světových burzách totiž citelně zdražuje bavlna. Výroba textilií se tak prodraží. A vyšší náklady výrobci přenesou na konečného zákazníka, i toho v Česku.

Termínové kontrakty na americkou bavlnu s prosincovým datem dodání včera na newyorské burze poprvé od roku 2011 prolomily úroveň jednoho dolaru (100 centů) za libru (viz graf níže). Libra odpovídá 0,45 kilogramu.  

Důvodem poměrně razantního zdražení bavlny, které jen letos čítá bezmála 30 procent, je zejména nepříznivé počasí v klíčových pěstitelských zemích v čele s USA či Indií a světová přepravní krize. Cenu ovšem zvedá i to, že Spojené státy zapovídají dovoz bavlny z čínských oblastí, kde podle Západu dochází k porušování lidských práv. 

Rostoucí cena bavlny snižuje marže výrobcům kalhot, triček a dalších oděvů, jako je Levi Strauss, kteří tak dříve či později půjdou s cenou nahoru. Při pokračování zdražování bavlny, které nelze vyloučit, musí i český zákazník počítat s tím, že si brzy třeba za džíny připlatí desítky procent.  

Tak jako u mnohého jiného zboží tedy platí, že kdo hodlá blízkým darovat pod vánoční stromeček právě džíny nebo jiné oděvy, měl by jejich nákup zvážit již nyní.  

Témata:  Oblečení zdražování komentář

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy