Češi i přes zlevnění pohonných hmot dále tankují dráže než Italové či Francouzi, plyne z dat Evropské komise

Komentář Lukáše Kovandy: Cena pohonných hmot v Česku za týden klesla o několik desítek haléřů. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil o 43 haléřů na průměrných 42,39 Kč/l. Litr nafty se prodává v průměru za 47,08 Kč/l, což je o 26 haléřů méně než minulou středu. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny sleduje.

Ilustrační fotografie
reklama

Zlevňování bude pokračovat i v příštích sedmi dnech. Benzín zlevní zhruba o 30 haléřů na litr a nafta přibližně o 15 haléřů na litr. Cena ropy Brent sice v korunovém vyjádření od poloviny října nepatrně vzrostla, o necelá tři procenta, došlo však i tak ke zlevnění velkoobchodně prodávaných paliv na komoditní burze v Rotterdamu. Od cen, jež se tam utvářejí, odvíjejí svoji cenotvorbu také tuzemské čerpací stanice. Například nafta na burze v Rotterdamu zlevnila v korunovém vyjádření od poloviny října o zhruba desetinu.

Navíc, ceny ropy zamířily dolů bezprostředně v reakci na výsledek včerejšího měnověpolitického zasedání americké centrální banky. Ta nyní signalizuje nárůst základní úrokové sazby na vyšší úroveň, než se dosud mínilo. Pro trhy jde o potvrzení, že americká centrální banka hodlá s inflací nadále bojovat rázně. Vlastně rázněji, než se dosud mínilo. To zvyšuje riziko recese v podstatné části světa, což výhledově sráží poptávku po ropě, a tedy i její nynější cenu. Obava z dalšího utahování měnové politiky v USA je tak intenzivní, že převáží efekt omezení těžby ropy. Od listopadu totiž kartel OPEC a jeho spojenci v čele s Ruskem těží o dva miliony barelů ropy denně méně, což by samo o sobě vedlo ke zdražení pohonných hmot v ČR.

Pohonné hmoty v Česku jsou ovšem i přes jejich aktuální zlevnění nadále nezvykle dražší než v zemích typu Itálie, Francie nebo Chorvatska, kde ovšem bývají obvykle dražší. Vyplývá z to nejnovějších údajů Evropské komise (zde). Důvodem je to, že různé státy EU jsou různě velkorysé ve své pomoci lidem a firmám s drahými energiemi, například právě v podobě snižování DPH nebo spotřebních daní z paliv.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky