Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi i přes zlevnění pohonných hmot dále tankují dráže než Italové či Francouzi, plyne z dat Evropské komise

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INCORP images

Komentář Lukáše Kovandy: Cena pohonných hmot v Česku za týden klesla o několik desítek haléřů. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil o 43 haléřů na průměrných 42,39 Kč/l. Litr nafty se prodává v průměru za 47,08 Kč/l, což je o 26 haléřů méně než minulou středu. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny sleduje.

Zlevňování bude pokračovat i v příštích sedmi dnech. Benzín zlevní zhruba o 30 haléřů na litr a nafta přibližně o 15 haléřů na litr. Cena ropy Brent sice v korunovém vyjádření od poloviny října nepatrně vzrostla, o necelá tři procenta, došlo však i tak ke zlevnění velkoobchodně prodávaných paliv na komoditní burze v Rotterdamu. Od cen, jež se tam utvářejí, odvíjejí svoji cenotvorbu také tuzemské čerpací stanice. Například nafta na burze v Rotterdamu zlevnila v korunovém vyjádření od poloviny října o zhruba desetinu.

Navíc, ceny ropy zamířily dolů bezprostředně v reakci na výsledek včerejšího měnověpolitického zasedání americké centrální banky. Ta nyní signalizuje nárůst základní úrokové sazby na vyšší úroveň, než se dosud mínilo. Pro trhy jde o potvrzení, že americká centrální banka hodlá s inflací nadále bojovat rázně. Vlastně rázněji, než se dosud mínilo. To zvyšuje riziko recese v podstatné části světa, což výhledově sráží poptávku po ropě, a tedy i její nynější cenu. Obava z dalšího utahování měnové politiky v USA je tak intenzivní, že převáží efekt omezení těžby ropy. Od listopadu totiž kartel OPEC a jeho spojenci v čele s Ruskem těží o dva miliony barelů ropy denně méně, což by samo o sobě vedlo ke zdražení pohonných hmot v ČR.

Pohonné hmoty v Česku jsou ovšem i přes jejich aktuální zlevnění nadále nezvykle dražší než v zemích typu Itálie, Francie nebo Chorvatska, kde ovšem bývají obvykle dražší. Vyplývá z to nejnovějších údajů Evropské komise (zde). Důvodem je to, že různé státy EU jsou různě velkorysé ve své pomoci lidem a firmám s drahými energiemi, například právě v podobě snižování DPH nebo spotřebních daní z paliv.

Témata:  pohonné hmoty

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.