Ceny pohonných hmot lámou další rekordy. Čerpací stanice si zřejmě „mastí kapsu“ vyššími maržemi

Komentář Lukáše Kovandy: Ceny pohonných hmot v ČR včera pokořily další rekordy. Benzín „přes noc“ zdražil o více než 1,40 koruny na litr na 46,64 koruny za litr. Nafta zdražila o více než 1,50 koruny na litr na 49,03 koruny za litr. V obou případech se jedná u suverénně nejvyšší ceny v historii.

Ilustrační fotografie
reklama

Historicky rekordní je také samotné tempo zdražování uplynulého týdne. Cenové úrovně i tempo zdražování jsou tak enormní, že to neodpovídá aktuálnímu stavu na trzích s ropou, ani vývoji kursu koruny k dolaru. Zřejmě tedy dochází k tomu, že distributoři a čerpací stanice v ČR si neobjektivně navyšují marže, „mastí si kapsu“, pod vlivem momentální napjaté situace související s válkou na Ukrajině a jejími ekonomickými dopady, zejména v podobě růstu cen energií a obecné inflace.

Ceny ropy ve světě se tento týden přiblížily svému rekordu z roku 2008, ale nepřekonaly jej. Průměrná korunová cena barelu ropy v posledních 20 dnech přitom dnes činí zhruba 2300 korun, stejně jako například v první polovině července 2014. Přitom tehdy činila průměrná cena nafty zhruba 36,40 koruny za litr, zatímco dnes zmíněných více než 49 korun za litr. Loni se navíc o korunu na litr snižovala spotřební daň z nafty.

Zohledníme-li obecnou inflaci, pak 36,40 Kč roku 2014 odpovídá v roce 2022 zhruba 43 korunám. Něco ale vezme zpátky zmíněné snížení spotřební daně, takže jsme opět poblíž 42 korun. Ceny nafty u čerpacích stanic jsou tedy dnes stále o zhruba sedm korun na litr vyšší než v červenci 2014, a to po zohlednění ceny ropy, kursu koruny k dolaru, daní i obecné inflace. Do cen samozřejmě mohou vstupovat i další faktory (např. cena biosložky pohonných hmot), ale ty už jsou méně podstatné než tyto čtyři zmíněné a nemohou tak vysvětlit tak propastný rozdíl v ceně tehdy a teď. Jediným vysvětlením se zdá být opravdu odlišné stanovení marží, které jsou nyní zjevně citelně vyšší než před osmi lety.

V dalších sedmi dnech budou pohonné hmoty v ČR dále zdražovat, i když pomalejším tempem než v uplynulých sedmi dnech.  Cena ropy na světových trzích totiž s určitým zklidněním válečné paniky znatelně klesá ze svých maxim tohoto týdne. Benzín by měl za týden stát 50,50 koruny za litr, nafta pak zhruba 53 koruny za litr.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky