Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny letních pneumatik letos stouply o 13 procent

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ceny letních a celoročních pneumatik meziročně stouply o 13 procent. Za sadu řidiči letos v prvním čtvrtletí zaplatili v průměru 8900 korun , tedy o 1000 korun více než ve stejném období loni. S přezouváním na letní pneu ale motoristé spíše vyčkávají, zatím přezula čtvrtina, což je o pět procentních bodů méně než loni. Vyplývá to z údajů serveru Pneumatiky.cz a pneuservisů.

Podle ředitele Pneumatiky.cz Vojtěcha Schwangmaiera nejvíce zdražily levnější značky pneumatik v ekonomické třídě, nejméně zpravidla ty prémiové. Zdražení zaznamenalo 63 procent řidičů a 59 procent další růst cen očekává.

Prodeje gum letos poklesly téměř o 30 procent. Důvodem byly silné prodeje loni i dlouhá zima, která vedla k tomu, že lidé nakupují pneumatiky později než v minulých letech. Nejvýraznější meziroční pokles lze pozorovat u prémiových značek, kde je podle Schwangmaiera patrný posun části zákazníků k středovým značkám. Svůj podíl na tom má i ukončená výroba letních dezénů Nokian pro letošní rok. "Z tradičních značek se daří například výrobci střední třídy Kleber, který meziročně posílil svou pozici jak na poli letních pneumatik, tak i mezi těmi celoročními s loňskou novinkou Quadraxer 3," uvedl.

Přezouvání řidiči letos odkládají zejména kvůli výraznému ochlazení na přelomu března a dubna, ⁠ tedy právě v době, kdy končí povinnost zimních pneumatik. "Kvůli chladnému počasí a hrozbě sněhových přeháněk lidé s přezouváním vyčkávají. Objednávkové doby na přezutí jsou proto nyní v řádu dnů," dodal ředitel vyhledávače servisů GetFix Stanislav Toman.

Zájem o přezouvání snižuje i rostoucí obliba celoročních pneumatik. Využívá je kolem osmi procent řidičů a další zhruba pětina o tom uvažuje. Zhruba čtyři procenta řidičů letos plánují dojíždět zimní pneumatiky přes léto.

V České republice musí řidiči ze zákona používat na autě zimní pneumatiky v době od 1. listopadu do 31. března, a to v případě, že je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se tak stane. Použití zimních pneumatik v některých úsecích za jakýchkoliv podmínek pak nařizuje také dopravní značení.

Vhodná doba pro přechod na letní pneumatiky je podle expertů v případě dlouhodobých teplot nad sedm stupňů. V takovém případě by zase řidiči neměli otálet s přezutím auta. Dnes o tom informoval Besip.

Témata:  pneumatiky auta

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy