Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Benzín za dva týdny zdražil o dvě koruny na litr, řidiči středeční snížení spotřební daně o 1,50 Kč na litr nepocítí

pohonné hmoty
pohonné hmoty
Foto: Pixabay

Komentář Lukáše Kovandy: Cena ropy Brent dnes poprvé po více než dvou měsících překročila úroveň 120 dolarů za barel. Na vysokých úrovních jsou také ceny paliv, jež se velkoobchodně prodávají na burze v Rotterdamu. Znamená to, že pohonné hmoty v Česku v příštích dnech a týdnech podraží.

Už v uplynulých dvou týdnech přitom pohonné hmoty v Česku citelně zdražily. Třeba benzín se 15. května prodával průměrně za 44,35 koruny za litr. Včera už to bylo za 46,35. Za dva týdny tedy benzín zdražil přesně o dvě koruny na litr. Tedy výrazně více, než jak zlevní po snížení spotřební daně z benzínu a nafty o 1,50 koruny za litr, k němuž dojde od pozítří.

Vládu bude toto snížení stát miliardu korun měsíčně, řidiči jej přitom nemusí vůbec zaznamenat. Přichází totiž z hlediska vlády v krajně nevhodnou dobu, kdy ropa na světových trzích zdražuje, takže je možné, že už v půlce června budou pohonné hmoty dražší než nyní – navzdory právě snížení daně.

Za zdražováním ropy je ústup pandemie v Číně, nástup letní motoristické sezóny a sázka trhů na to, že EU nakonec bude embargovat ruskou ropu. Alespoň tedy tu, která je do EU přepravována tankery po moři. Ropa proudící ropovodem Družba zřejmě sankcionována nebude, neboť Maďarsko v takovém případě hrozí vetováním šestého sankčního balíčku EU.

Témata:  pohonné hmoty benzin nafta komentář

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy