Babiš: Na boj s kůrovcem dala vláda od roku 2018 už 14 miliard korun

Od roku 2018 dala vláda na boj s kůrovcem kolem 14 miliard korun. Novinářům to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO) na českobudějovické výstavě Země živitelka. Příští rok bude mít ministerstvo zemědělství na hospodaření v lesích kolem čtyř miliard Kč, řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. Kvůli kůrovcové kalamitě začala od roku 2018 těžba dřeva ve státních lesích významně růst.

Ilustrační fotografie
reklama

"Podporovali jsme nejenom zemědělce a potravináře, ale hlavně naše lesy. Naši předchůdci nedali do boje proti kůrovci téměř nic a teď se blížíme téměř 12, 14 miliardám," řekl premiér. Kalamita kůrovce zasáhla Česko především od roku 2018.

"Naše lesy kdysi konzumovaly CO2, teď ho vypouštějí, takže máme v plánu i vysadit miliardy stromků a stromečků," řekl premiér v narážce na masivní těžbu kůrovcového dřeva, která stojí za únikem oxidu uhličitého do atmosféry.

Ministerstvo zemědělství bude příští rok hospodařit s výdaji 58,5 miliardy Kč, což je o 3,1 miliardy víc proti rozpočtu schválenému na letošek. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) dojednal nárůst letošních výdajů na odškodnění vlastníků lesů za sníženou cenu dříví v souvislosti s kůrovcovou kalamitou o dvě miliardy nebo odškodnění zemědělců po tornádu za miliardu.

Babišem zmíněná suma kolem 14 miliard je podle Bílého nasčítaná pomoc ve třech fázích, peníze za škody po kůrovci z let 2018 až 2020. "Na příští rok máme navýšené příspěvky na hospodaření v lesích, odhad je kolem čtyř miliard, část peněz využijeme i z národního plánu obnovy," řekl Bílý.

Uvnitř pavilonů na agrosalonu musí mít lidé roušky nebo respirátory, u vstupu do areálu ale nepotřebují očkovací certifikát ani test. Při dnešním otevírání pavilonu Z řada lidí roušky neměla.

Babiš bude dnes na Zemi živitelce celý den. V sobotu na dožínky nepřijede, jede do Lán na schůzku expertů ohledně rozpočtu s prezidentem Milošem Zemanem. Na agrosalon jezdí pravidelně. "Musíme si připomínat, co je pro nás důležité: abychom se snažili být soběstační a hlavně se snažili konzumovat české potraviny," řekl premiér.

Na 47. ročníku agrosalonu Země živitelka se do 31. srpna představí téměř 500 vystavovatelů, méně než předloni. Loni byl kvůli koronaviru zrušený. Předloni přilákal 123.017 lidí, představilo se 581 vystavovatelů z 19 zemí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky