Analytici: Čína kvůli koronaviru vykáže nejslabší růst od 70. let

Analytici výrazně snížili odhady vývoje hrubého domácího produktu (HDP) Číny za první čtvrtletí i za celý letošní rok. Nyní čekají, že kvůli nemoci COVID-19 bude výkon druhé největší ekonomiky světa nejhorší od konce takzvané kulturní revoluce v roce 1976. Informovala o tom agentura Reuters.

Ilustrační fotografie
reklama

Většina analytiků nyní počítá za první čtvrtletí s poklesem HDP. Jejich odhady meziročního poklesu se pohybují od 4,2 procenta po 16 procent. Své odhady prudce snížili po údajích o aktivitě za leden a únor. Předtím většina z nich počítala s růstem kolem HDP dvou procent, nejhorší odhady počítaly s poklesem o dvě procenta nebo se stagnací.

Za celý rok většina oslovených analytiků počítá s růstem, ten však podle nich bude výrazně pod loňskými 6,1 procenta. Pouze analytici společnosti Capital Economics očekávají pokles i za celý rok, a to o tři procenta. Nejoptimističtější prognóza analytiků Standard Chartered počítá s růstem o čtyři procenta.

Čínská ekonomika loni vzrostla o 6,1 procenta, což bylo nejpomaleji za 29 let. O rok dříve HDP Číny vykázal růst o 6,6 procenta.

Koronavirem, který způsobuje nemoc COVID-19, se v pevninské Číně dosud nakazilo téměř 81.000 lidí. Infekci podlehlo minimálně 3200 pacientů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky