Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zrušení schůzky mezi Trumpem a Kim Čong Unem táhne americké burzy dolů

ilustrační fotografie
ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Evropským trhům se dnes opět nedařilo. Hlavní index Stoxx 600 klesá o 0,4 %. Ztrácí většina sektorů, nad nulou se drží pouze technologické firmy (+0,6 %) a výrobci nezbytného zboží (+0,4 %). Nejvíce klesají, stejně jako včera, energetické společnosti (-1,3 %) a finanční instituce (-1 %).

Americké trhy zahajují dnešní obchodní seanci ztrátami. Děje se tak v reakci na prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa o zrušení plánovaného historického setkání s Kim Čong Unem. Index S&P 500 klesá o 0,4 %, Dow Jones ztrácí 0,6 % a technologický Nasdaq si pohoršil o 0,4 %. Největší ztráty z kraje obchodování zaznamenávají energetické společnosti (-1,3 %), následují je finanční instituce (-1,1 %) a zpracovatelé komodit (-0,6 %). Mírné zisky si připisuje pouze sektor utilit (+0,2 %).

Pražská burza si dnes polepšila o 0,4 %. Za tímto růstem stojí hlavně Komerční banka (+1,5 %), mediální skupina CME (+1 %) a textilka Pegas (+0,9 %). Propadlíky dne jsou výrobci nápojů. Likérka Stock ztratila 0,9 % své hodnoty a Kofola přišla o 0,5 %. Dnešní zobchodovaný objem na pražské burze činil 0,3 mld. CZK, což je výrazně pod dlouhodobým průměrem, informoval Jiří Kostka z Komerční banky.

Témata:  Donald Trump Kim Čong Un USA ekonomika burza

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy