Většina českých firem už snížily náklady

Celkem 61 procent českých firem už snížilo nejvýznamnější nákladové položky, třetina podniků usiluje o snížení nákladů i v současnosti. Vyplývá to z průzkumu agendy finančních ředitelů společnosti Ernst & Young v České republice, o kterém firma blíže informovala ve čtvrtek.

reklama

"Finanční ředitelé jsou si vědomi své stále rostoucí zodpovědnosti za výkon celé firmy a své aktivity směřují ke zvýšení efektivity, především prostřednictvím snižování nákladů. Další prostor pro zvýšení efektivity je zejména v oblastech některých interních procesů, přechodu na mezinárodní standardy nebo v oblasti lepšího řízení talentů," uvedl Petr Knap, partner oddělení podnikového poradenství Ernst & Young v České republice.
 
Výkonnost českých firem je nyní více než dříve měřena na základě finančních ukazatelů. Celkem 64 procent respondentů průzkumu z řad finančních ředitelů v České republice ohlásilo za minulý rok nárůst zisku před zdaněním a jen dvě procenta dotazovaných firem se dostala do ztráty. Nejlépe se dařilo chemickému průmyslu, kde EBITDA vzrostla u všech společností, velmi dobré výsledky zaznamenal také farmaceutický průmysl. Ve výrobním průmyslu pak rostl zisk 70 procentům firem, což v porovnání s minulým rokem signalizuje oživení poptávky po průmyslových výrobcích. Největší propad naopak zaznamenaly odvětví médií a zábavy, kde zisk klesal všem respondentům průzkumu, nebo maloobchod s poklesem u dvou třetin společností.

Témata: firmy | krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky