Američané koupili Budějovický měšťanský pivovar

Americká pivovarnická skupina Anheuser-Busch koupila společnost Budějovický měšťanský pivovar a dostala se tak k části jejích registrovaných ochranných známek s názvem Budweiser Bier. Ve svém čtvrtečním vydání o tom informovaly Hospodářské noviny.

660
reklama

Američané si akvizicí zároveň otevírají cestu k případné privatizaci čtvrtého největšího producenta piva v Česku, národního podniku Budějovický Budvar, napsal deník.

Označení Budweiser používá nejen Budějovický měšťanský pivovar, ale také Budvar. Oba pivovary se s Anheuser-Busch o název Budweiser po světě soudí roky.

Podle ředitele Budvaru Jiřího Bočka je z celé transakce patrné, že Anheuser Busch nebude v Česku vařit pivo, ale jde mu především o kontrolu duševního vlastnictví.

"Také si chce vytvořit předpoklad pro zapojení do případné privatizace Budějovického Budvaru po jeho transformaci na akciovou společnost s cílem získat pro sebe celosvětovou exkluzivitu pro značku Budweiser," citovaly Bočka Hospodářské noviny.

Budějovický měšťanský pivovar, který patří v Česku k menším pivovarům, prodala Američanům společnost Harvestor. V ní je akcionářem František Savov, podnikatel spojovaný s kontroverzními obchody kolem někdejšího svazáckého majetku. Ovládá mimo jiné i knižní vydavatelství Mladá Fronta a média jako je E15, Sedmička a Strategie.

Témata: pivovary

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky