Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na pultech supermarketů by mohlo být povinně české zboží

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Myšlenka zavedení minimálního povinného objemu českého zboží na pultech obchodních řetězců je sice dobrá, ale s její realizací budou potíže. První problém bude s Evropskou unií, a to konkrétně s omezením svobody podnikání a celní unie, říká Zdeněk Juračka, předseda Asociace českého tradičního obchodu.

Druhá potíž bude v otázkách soběstačnosti. Zatímco hovězího masa Česká republika vyprodukuje dostatečné množství, u vepřového masa jsme závislí na dovozu ze zahraničí.

Největším problémem ale bude nejen stanovení minimálního podílu českého zboží na celkovém sortimentu, ale i s kontrolou/měřením jeho dodržování. Vyvstávají nám navíc i další otazníky. Bude se měřit roční či jiný průměr? Je dostatečně jasná definice české potraviny?

Vše je samozřejmě tématem k diskusi. A my – stejně jako dříve – rozumné řešení podpoříme. Každopádně Asociace českého tradičního obchodu už druhým rokem uděluje ocenění kvality TRADIČNÍ ČESKÝ OBCHOD – CERTIFIKOVÁNO. Tyto prodejny mají na pultech zhruba 80 procent českých potravin.

Témata:  supermarkety obchody

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy