Pozor na vysoké slevy! Jaké triky na nás zkouší?

Česká obchodní inspekce (ČOI) upozorňuje nakupující, že masivně propagované vánoční slevy nemusí být ani zdaleka tak výhodné, jak tvrdí prodejci. Ukazují to i kontroly inspekce při slevách mimo vánoční sezónu, informovala ve středu mluvčí Miloslava Fléglová.

660
reklama

Při kontrolách letních výprodejů od 1. července do 30. září našla totiž ČOI chyby ve třetině případů. Při celkovém počtu 747 kontrol se prodejci dopustili pochybení v 268 případech.

"Výsledky tak ukazují, že obchodníci si s dodržováním předpisů hlavu nelámou, nejčastěji se jedná o špatné informování zákazníka o ceně a také o nedostatečné informace o zboží tak, aby bylo jednoznačně identifikováno. Časté ale jsou i přímo klamavé informace," uvedla Fléglová.
 
Nejčastěji se inspektoři s chybami při kontrolách letních výprodejů setkali v Jihomoravském a Zlínském kraji. Tady z kontrolovaných 22 prodejců pochybilo 11, tedy 50 procent. Na druhém místě skončil Moravskoslezský a Zlínský kraj - tady pochybilo 33 prodejců ze 73 kontrolovaných.

Celkem za chyby při výprodejích inspekce rozdala pokuty za 1,5 milionu korun.
 
"Doporučujeme tedy nakupujícím nepodléhat reklamám a lákání k supervýhodným nabídkám. Kupovat by měli jen to, co opravdu potřebují - nepotřebná věc je drahá i za korunu. Důležité je i při koupi výrobek pořádně prohlédnout a zkontrolovat, jestli je kompletní nebo správně popsáno například jeho složení či jestli má návod k použití v češtině," radí mluvčí ČOI.
 
Nakupující by se také podle ní neměl nechat nachytat na slova o zkrácené záruční lhůtě u zboží ve slevě. "I na zlevněné zboží platí záruka 24 měsíců. Výjimkou jsou slevy zboží pro určitou vadu, která nebrání jeho užívání. O ní ovšem musí být známé informace předem," podotkla Fléglová.

Témata: obchody | výprodeje

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky