Ropa a zlato jedou na vlně slabšího amerického dolaru

Přinášíme komentář Romana Koděry ze Saxo Bank k aktuální situaci na burze.

Ilustrační fotografie
reklama
  • USD je díky pokračující reakci na jednání ECB stále slabý
  • Kurz USD/CNY je na nejnižší úrovni od roku 2015
  • Koncem tohoto týdne očekáváme zprávy o výsledcích několika velkých bank
  • Zlato posiluje díky slabému dolaru a míří k úrovni 1 357 USD/unci
  • Ropa posílila díky Trumpově hrozbě, že zruší nukleární dohodu s Íránem
  • Měď HG vzrostla díky slabšímu dolaru o 2 %

Klíčové komodity včetně ropy, zlata a kvalitní mědi jsou silnější díky tomu, že americký dolar zůstává oslabený vůči ostatním měnám, např. euru, kanadskému dolaru a čínskému juanu. Na začátku týdne byl na amerických trzích poměrně klid, protože burzy byly v pondělí kvůli státnímu svátku uzavřeny.

Hlavní komoditní stratég Saxo Bank, Ole Hansen uvedl, že „slabý dolar jednoznačně představuje téma, které podporuje komodity; zlato nyní míří ke svému maximu z roku 2017 na 1 357 USD/unci.“ Ačkoli někteří pozorovatelé očekávají korekci zlata, ta se zatím nedostavila díky inflačním očekáváním trhu, poklesu dolaru na tříleté minimum, ale i řadě geopolitických rizik, která udržují vysoký zájem o bezpečné přístavy.

Ropa mezitím získala podporu díky hrozbě amerického prezidenta Donalda Trumpa, že zruší nukleární dohodu s Íránem, pokud nebudou přijaty navrhované změny. Kromě toho se proslýchá, že členové OPEC jsou rozhodnuti nadále udržovat svůj program omezení produkce i přes to, že cena ropy kolem 70 dolarů za barel nevyhnutelně přiláká řadu producentů mimo sdružení OPEC.

Co však stojí za pokračujícím oslabením dolaru? John Hardy, vedoucí oddělení forexu v Saxo Bank, uvedl, že „jedním faktorem je dozvuk reakce na pozitivní zprávu ECB z minulého týdne a dalším skutečnost, že Čína zřejmě stanovila hranici kurzu na 6,50 USD/CNY pro pohyb své měny.“ Dolar je nyní na nejnižší úrovni proti čínské měně od roku 2015.

Pokud jde o akcie, podle Petera Garnryho, vedoucího kapitálové strategie Saxo Bank, byl začátek týdne klidný, protože ve Spojených státech je pondělí státním svátkem. Během týdne však přijdou na řadu zprávy o výnosech od přibližně 50 firem, včetně trojice největších amerických bank – Bank of America, Goldman Sachs a Morgan Stanley.

Podle Simona Fasdala, vedoucího obchodování s dluhopisy v Saxo Bank, odstartovaly trhy s dluhopisy v pondělí potichu ve srovnání s hektickým obchodováním z minulého týdne. Evropské spready dluhopisů s vysokými výnosy klesají na neutrální hodnotu díky vyšší chuti riskovat. Ačkoliv trh s dluhopisy na rozvíjejících se trzích mírně oživil díky slabšímu dolaru, na obzoru se houfují temná mračna.

Témata: ropa | zlato | usd | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky