Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České domácnosti ročně vyhodí 254 tisíc tun jídla. Proč tak plýtvají?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Podle Organizace pro zemědělství a výživu se na světě každý rok vyhodí nebo zkazí třetina všech vyrobených potravin. To je kolem 1,6 miliardy tun jídla. V Česku ročně končí v odpadcích celkem 829 851 tun potravin, což je 6,4 procenta z celkové produkce. Jen české domácnosti vyhodí 254 tisíc tun jídla.

Právě domácnosti mají na celkovém počtu vyhozených potravin největší podíl. Podle Centra pro výzkum veřejného mínění tvoří potravinový odpad zhruba 30 procent veškerého odpadu domácností. Na jednoho Čecha průměrně připadá 25 kilogramů vyhozených potravin ročně. Nejvíce se plýtvá pečivem, ovocem a zeleninou. Nezanedbatelnou položkou je i vyhozené maso. „Podle statistik tvoří čtyři procenta nejčastěji vyhazovaných potravin maso. To znamená, že každý Čech vyhodí ročně kilogram masa. Celkové číslo za české domácnosti je pak alarmujících 10 165 tun masa vyhozených za jeden rok. Z celkového objemu vyhozených potravin putuje do popelnic přes 33 tisíc tun masa,“ upozornil Martin Prokop, autor projektu zfarmydomu.cz, jehož cílem je zamezit plýtvání potravinami a naučit spotřebitele zodpovědnému přístupu k potravinám.

Ročně jsou tak zbytečně zabity milióny zvířat. „Pokud by se hmotnost masa, které vyhodí jen české domácnosti, přepočítala na jateční váhu zvířat, Češi jich za jeden rok vyhodí do odpadků milióny. Ročně je tak zbytečně poraženo 5 082 500 dvoukilových kuřat nebo 101 650 stokilových prasat nebo 12 706 kusů osmisetkilového hovězího dobytka,“ upozornil Martin Prokop.

Jako nejčastější důvod k vyhození potravin uvádějí Češi to, že se zkazí. Problémem je ale to, že Češi nakupují víc jídla, než jsou schopni zkonzumovat. „Češi mají ve zvyku nakupovat velké množství jídla do zásoby. Dvě třetiny lidí nakoupí víc potravin, než plánovaly. Navíc pro pětinu Čechů není údaj ´spotřebujte do´ při nákupu potravin rozhodující. Lidé si tak často domů odnášejí potraviny, které jsou na hranici trvanlivosti a ty potom končí v odpadcích. Šest z deseti Čechů si už někdy koupilo prošlé nebo zkažené potraviny. Polovina z nich je však nereklamuje. Jedním z dalších důvodů pro vyhození potravin je pro 34 procent Čechů jejich vzhled. V odpadcích tak končí potraviny, které nejsou ještě zkažené, jen nevypadají pěkně,“ řekl Martin Prokop.

NEJČASTĚJI VYHOZENÉ POTRAVINY V ČESKU ZA ROK

CELKEM 829 851 tun

DOMÁCNOSTI 254 124 tun

43 procent pečivo

356 835 tun

109 273 tun

41 procent ovoce a zelenina

340 239 tun

104 191 tun

11 procent mléko a mléčné výrobky

91 284 tun

27 954 tun

4 procenta maso

33 194 tun

10 165 tun

1 procento ostatní potraviny

8 299 tun

2 541 tun

Témata:  potraviny Domácnosti

Související

Aktuálně se děje

20. listopadu 2024 11:28

20. listopadu 2024 11:08

15. listopadu 2024 9:34

Západ se k Číně staví pragmatičtěji než Česko, které to může ekonomicky dále oslabit

Zdroje současného mdlého výkonu české ekonomiky nelze hledat pouze za hranicemi. Byť úpadek německého průmyslu, energetická krize či válka na Ukrajině rozhodně svůj původ za hranicemi mají a českou ekonomiku přímo či zprostředkovaně poškozují. Češi si ale škodí i sami. Třeba tím, že s oblibou bývají papežštější než papež a že se neméně rádi vydávají ode zdi ke zdi.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy