Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dluhy eurozóně dál rostou. Řešení v nedohlednu

Dluhy eurozóně dál rostou. Řešení v nedohlednu

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Náklady na pojištění pro španělské, italské a francouzské dluhopisy proti selhání (Credit default swap - CDS) v pondělí rostou. Informovala o tom agentura Reuters.

Hlavním důvodem je podle agentury Reuters to, že dluhová krize eurozóny nadále podkopává důvěru investorů ve státní dluhopisy v zemích eura. "Riziková averze ovládá trhy, jak se dluhové krize dál prohlubuje, aniž by řešení bylo na dohled," uvedl analytik společnosti Markit Gavan Nolan. Pětileté swapy úvěrového selhání (CDS) na španělský státní dluh se zvýšily podle společnosti Markit o 11 bazických bodů na 469 bazických bodů. To znamená, že pro získání deseti milionů eur musí země na pojištění proti platební neschopnosti zaplatit 469 tisíc eur. Evropský parlament minulé úterý odsouhlasil zákaz spekulativního obchodu s nekrytými swapy úvěrového selhání (CDS) na státní dluhopisy. "Bude to poprvé, co Evropa zakáže finanční produkt používaný ke spekulacím na selhání země," řekl zákonodárce strany zelených Pascal Vandin, hlavní navrhovatel této legislativy. Tak zvané "nahé", tedy nekryté, CDS budou zakázány v 27 zemích EU zřejmě od 1. prosince. Tento zákon byl přijat nadpoloviční většinou, kdy pro návrh hlasovalo 507 z 641 zákonodárců. Nyní je ale ještě potřeba, aby návrh schválila Rada ministrů. Europoslanci si dávají tímto krokem za cíl, že to pomůže stabilizovat finanční trhy. CDS v původní podobě slouží jako určitá pojistka pro případ nesplacení dluhopisu, mohou ale sloužit i pro spekulaci na pokles hodnoty dluhopisu.

Témata:  EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

Jednání o důchodech bude pokračovat. Pavel zvažuje i kulatý stůl

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy