Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Registry omezí podvody při financování strojů a zařízení

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Leasingové financování strojů a zařízení nebo nákladních automobilů patří na tuzemském trhu k významnému faktoru při pořizování a obnově výrobních prostředků. Loni dosáhla výše těchto obchodů téměř 47 miliard korun.

Ani tato oblast se však nevyhne riziku možného podvodu. Vyplývá to z dlouhodobých zkušeností členských firem České leasingové a finanční asociace (ČLFA), která vyjma bank sdružuje největší poskytovatele leasingového financování, jež zahrnuje finanční i operativní leasing a také účelové úvěry. Typickými podvody, s nimiž se členové ČLFA při financování setkávají, jsou pokusy získat vícečetné financování téže věci anebo snaha uzavřít smlouvu o financování leasingem či úvěrem s dvěma i více finančními institucemi.

ČLFA proto usiluje o vytváření podmínek, které by takovému podvodnému jednáním bránily. Expertní skupina asociace v uplynulém období analyzovala nabídky pěti společností, které vedou registr financovaných strojů a zařízení anebo jsou připraveny na jeho provoz. „Právě registry jsou totiž nástrojem, který se v boji s finančními podvody osvědčuje u jiných kategorií zboží, například u dopravních prostředků,“ vysvětluje předsedkyně Výboru pro financování podnikatelů ČLFA Marta Slažanská.

Expertní skupina testovala, zda programy pěti společností umožňují ještě před uzavřením smlouvy o financování hodnověrně ověřit, jestli daný stroj či zařízení již není financován jiným subjektem. Zároveň ji zajímalo, zdali v průběhu plnění smlouvy o leasingu či úvěru dokážou odhalit, když financovaný subjekt podvodně dohodne financování téže věci s jinou společností nebo i více společnostmi.

„Ukázalo se, že předložené nabídky splňují naši představu o eliminaci podvodů v oblasti financování strojů a zařízení. Závěry expertní skupiny jsme předali členským firmám v rámci doporučení pro jejich výběr z existujících nabídek a předpokládáme, že aktivní sledování v registru bude ze strany našich členů využito již v tomto čtvrtletí. Jsme přesvědčeni, že ČLFA i tímto opatřením přispívá k prevenci kriminality ve financování investic a ke kultivaci celého finančního trhu,“ konstatuje Marta Slažanská.

Témata:  leasing půjčky ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy