Nevhodný vánoční dárek: Jak se ho zbavit a neurazit?

Štědrý den proběhl a předání dárků jakbysmet. Co když ale onen dar není to pravé ořechové? Jak se ho ležérně zbavit a neurazit?

Ilustrační fotografie
reklama

Pokud si nejste jisti co pořídit, je lepší darovat obálku s jistým obnosem, za který si může příjemce zakoupit něco dle svého uvážení. Pokud totiž darujete nevhodnou věc, může to být faux paux pro obě strany. Jeden neví jak odmítnout, aby se druhý neurazil a naopak.

Je velmi zajímavé, že...

  • až 68 % lidí kupuje konkrétní vánoční dárky
  • 26 % lidí raději předá obálku s hotovostí
  • 3 % lidí nekupuje vůbec žádné dárky
  • Smutné je, že každé 10. zvíře, které bylo vánočním dárkem, se vrací do útulku - zvažte prosím živé dárky

Určitě se vám již mnohokrát stalo, že jste obdrželi o tři čísla menší pyžamo, velkou podprsenku, nevhodně zavánějící parfém či nevzhlednou kabelku. A co pak s tím? Jistě nás chtěl darující potěšit a ne naštvat. Odmítnout se nesluší, ale skladovat věci ve skříni? To nejde do nekonečna.

Poslat dál

Tisíc lidí, tisíc chutí. A proto co se nelíbí jednomu, může potěšit druhého. Jen to nedělejte okatě. Dárek přijměte a zapřemýšlejte, zda není někdo ve vašem okolí, kdo by ocenil například úzce zaměřenou knihu či noční košilku velikosti XXXXS.

Prodat

Dostali jste něco, co už doma máte a je vám líto to vyhodit? Tak to zkrátka vyfoťte, navštivte pár internetových bazarů či facebookových skupin a nabdněte předmět ke koupi. Za utržené peníze můžete například pozvat toho, kdo vás obdaroval na večeři.

Vyměňte

Vyměnit zakoupené, nepoužité zboží je zpravidla možné do 30 dnů. Jde většinou o oděvy se špatnou velikostí, šperky, které je nutné zmenšit či zvětšit apod.

Pokud vy sami nevíte, co koupit, zeptejte se. Není přece nic špatného na tom, zjistit, co by si ten druhý přál. Nechte si sdělit více variant a sami dle svého uvážení vyberte to, co vám přijde nejvhodnější. Bude se tak jednat o chtěné překvapení :-)

Zdali máte v plánu darovat něco na sebe, vyřeště to poukázkou. Zejména muži si myslí, že mají své ženy tak zvaně v oku, ale nemusí to tak být. A to pak může dojít k velmi nepříjemné situaci, když si jde manželka vyměnit podprsenku za jinou o tři čísla menší.

Měli byste vědět, že...

  • Dárky zakoupené přes internet můžete vrátit do 14 dnů bez udání důvodu
  • Pokud máte od zboží paragon, většina obchodů vám je vymění či vrátí peníze
  • Nemáte-li doklad o koupi, ale dotyčný platil kartou, lze platbu dohledat

Takže se nebojte, vše jde řešit i špatný dárek. Pokud jste dostali něco vašemu oku nelahodící, pošlete jej dál, prodejte nebo vyměňte. A tomu, abyste darovali špatné dárky se už raději vyhněte :-)

Témata: dárky, vánoce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky