Euroskupina jedná o krizi, Řecko by mohlo dostat peníze ještě v listopadu

Řecko by podle vyjádření ministrů financí eurozóny (tzv. Eurogroup) mohlo dostat šestou tranši záchranné pomoci ve výši osmi miliard eur (zhruba 200 miliard Kč) už během listopadu. Informovaly o tom v pondělí agentury AFP a Reuters.

660
reklama

"Myslím, že je možné, že šestá tranše (osm miliard eur) může být vyplacena v průběhu listopadu za předpokladu, že bude existovat jasný závazek nové vlády," uvedl podle agentury AFP eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn po setkání ministrů financí eurozóny.
 
K uvolnění šesté tranše by podle Rehna stačilo svolat telekonferenci, která by mohla být do 29. listopadu.
 
Ministři financí eurozóny podle šéfa Eurogroup a lucemburského premiéra Jean-Claude Junckera většinu pondělních jednání diskutovali s řeckým kolegou Evangelosem Venizelosem, který je informoval o postupu změn na řecké politické scéně.

Pondělní zasedání Eurogroup podle ministrů ukázalo, že je eurozóna jako celek připravena k provedení rozhodnutí ze summitu eurozóny a EU z 26. října vyplacením šesté tranše počínaje, a to za předpokladu, že nová vláda a politické síly podpoří a potvrdí písemně závazky Řecka, které jsou spojeny s rozhodnutím Rady EU ze summitu 26. října. Bezprostředně poté přicestují do Atén zástupci tzv. Trojky na nezbytné konzultace o novém programu.
 
Zároveň s tím se Eurogroup rozhodl zahájit všechny procesy, které jsou spojeny s účastí soukromého sektoru (PSI) ohledně snížení řeckého státního dluhu na udržitelný, když se zredukuje o 100 miliard eur, což představuje až 50 procent hrubého domácího produktu (HDP).
 
"Je důležité, aby nová vláda ... potvrdila jasně na papíře, v písemné formě, plnění programu a jeho prvků, včetně druhého programu. Budeme spolupracovat s novou vládou, jakmile získáme jasně tento závazek. Věřím, že je možné, že šestá splátka může být vyplacena v průběhu listopadu za podmínky, že bude existovat jasný a jednoznačný závazek nové vlády a že vyjádří jasnou vůli pracovat na druhém programu," dodal Juncker.
 
Řecko se v loňském roce stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. Od EU a Mezinárodního měnového fondu (MMF) si Atény zajistily tříletý úvěr v objemu 110 miliard eur (přes 2,7 bilionu Kč). Země už dostala pět tranší.

Témata: řecko | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky