Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EET odrazuje od zakládání nových firem

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

První fáze elektronické evidence tržeb (EET), která bude spuštěna 1. prosince letošního roku, by se mohla týkat až 74 570 subjektů, které podnikají v oblasti ubytovacích a stravovacích služeb. Z aktuálních dat nelze potvrdit spekulace, že by firmy masově ukončovaly své podnikatelské aktivity. Nepotvrzují se ani spekulace, že podnikatelé budou zakládat nové firmy, aby kvůli zavedení EET zakryli nápadné skokové výkyvy v tržbách. Informace vyplývají z databází a výpočtů poradenské společnosti Bisnode.

Elektronická evidence tržeb bude povinná pro všechny podnikatelské subjekty bez ohledu na velikost provozovny nebo výši obratu. Z 143 685 registrovaných firem v oboru stravovacích a ubytovacích služeb by se 1. fáze EET, podle interní metodiky poradenské společnosti Bisnode, mohla týkat až 58 096 živnostníků a 16 472 společností s ručením omezeným nebo akciových společností, tedy celkem 74 570 subjektů. „V 86 procentech se jedná o firmy s předmětem činnosti stravování v restauracích, u stánků a v mobilních zařízeních. 80 procent subjektů, které vstoupí do první fáze EET, vykazují tržby do 10 milionů korun,“ upřesnila analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Mezi lety 2013 až 2016 bylo v oblasti ubytování (NACE 55) zaregistrováno celkem 1 920 subjektů a ve stravování (NACE 56) 13 584 nových firem. Ve stejném období, v rámci ubytovacích služeb, zaniklo 3 058 subjektů a ve stravování 16 327. „Ze statistik je zřejmé, že v rámci ubytovacích a stravovacích služeb ve sledovaném období zaniklo více podnikatelských subjektů, než kolik jich vzniklo. To souvisí hlavně se silně konkurenčním prostředím, kdy z trhu odešly neúspěšné subjekty,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

„Z aktuálních dat, které má Bisnode k dispozici, nelze potvrdit spekulace, že by kvůli zavedení EET masově vznikaly nové subjekty, aby podnikatelé zakryli nápadné skokové výkyvy v tržbách,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová s tím, že v letošním roce v oblasti stravování pravděpodobně vznikne nejméně firem za poslední čtyři roky.

Celkové počty nově vzniklých subjektů (právnické osoby + živnostníci) v letech 2013 – 2016*

 

2013

2014

2015

2016*

Celkem 2013 – 2016*

NACE 55

422

511

587

400

1 920

NACE 56

3 682

3 691

3 533

2 675

13 581

data k 20. 10. 2016

Zdroj: Bisnode

Celkové počty zaniklých subjektů (právnické osoby + živnostníci) v letech 2013 – 2016

 

2013

2014

2015

2016*

Celkem 2013 – 2016*

NACE 55

1 748

482

475

353

3 058

NACE 56

5 147

4 325

4 410

2 445

16 327

*data k 20. 10. 2016

Zdroj: Bisnode

Témata:  EET (elektronická evidence tržeb) manažeři

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.