Miliony z Nového Mexika pro matku ministra Kocourka

Ministr průmyslu a obchodu a významný člen ODS Martin Kocourek nechce vysvětlit, kde vzala jeho matka-důchodkyně Jindřiška Kocourková 16 milionů na cenné papíry. Stejně jako expremiéru Stanislavu Grossovi jí s obchody pomohla společnost Key Investments, informuje v pátečním vydání deník MF DNES.

reklama

Několik měsíců po Grossově transakci přišly tehdy šedesátileté důchodkyni Kocourkové 10. března 2008 na čerstvě založený účet cenné papíry od firmy z Nového Mexika v mnohamilionové hodnotě. Ona si je nechala na účtu jen tři měsíce, pak vydala pokyn k prodeji a 16 milionů korun včetně statisícového zhodnocení putovalo na její účet v UniCredit Bank. Jakým způsobem za dluhopisy předtím zaplatila, není z dokumentů, které má MF DNES k dispozici, jasné. Vyplývá z nich jen, že vše přišlo od neprůhledné firmy Eton Ventures registrované právě v Novém Mexiku.
 
Ministr Kocourek ani jeho matka obchod vysvětlovat nechtějí. Ministr jen uvedl, že za dluhopisy matka platila a že šlo o legální rodinné peníze. Z jakých zdrojů mohla 16 milionů získat, odmítl rozebírat. Kocourek byl v době, kdy se jeho matka stala klientkou Key Investments, šéfem dozorčí rady polostátního kolosu ČEZ, který dával Key Investments milionové zakázky. Key Investments v té době také spravovala stovky milionů korun například městské části Praha 6, v jejímž čele stál další politik ODS, nyní ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, píše MF DNES.

Témata: cenné papíry

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky