Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

700.000 propuštěných. Akcie v USA výrazně klesly

ilustrační fotografie
ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Americké akcie dnes oslabily po nepříznivých údajích o vývoji trhu práce ve Spojených státech. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 1,69 procenta a obchodování zakončil na 21.052,53 bodu.

Širší index S&P 500 klesl o 1,51 procenta na 2488,65 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se snížil o 1,53 procenta na 7373,08 bodu.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že ve Spojených státech během března v důsledku šíření koronaviru zaniklo zhruba 701.000 pracovních míst, což je výrazně více, než se očekávalo. Míra nezaměstnanosti v březnu vystoupila na 4,4 procenta z únorových 3,5 procenta.

Údaje podle agentury Reuters potvrzují očekávání, že ekonomika USA míří do recese. "Očekávání jsou velmi slabá, a to nejen ohledně ekonomiky, ale také ohledně jednotlivých firem," uvedl obchodník Dennis Dick ze společnosti Bright Trading.

Akcie výrobce elektromobilů Tesla dnes nicméně posílily o zhruba 5,6 procenta po zprávě, že firma v prvním čtvrtletí zvýšila dodávky zákazníkům meziročně o 40 procent na 88.400 vozů. Tesla rovněž oznámila, že výroba i dodávky nového vozu Model Y překonaly plánované úrovně.

Na devizovém trhu dolar třetí den za sebou posiloval, investoři ho využívají jako bezpečné útočiště v době zhoršujících se dopadů koronaviru na ekonomiku. Kolem 22:00 SELČ euro vůči dolaru ztrácelo zhruba 0,4 procenta na 1,0810 USD.

Témata:  Koronavirus COVID-19 burza New York

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy