Český statistický úřad je připraven na volby

Český statistický úřad je plně připraven na zpracování výsledků krajských a senátních voleb. Potvrdila to včerejší poslední celoplošná zkouška.

Volby do zastupitelstev krajů 7. a 8. října 2016.
reklama

Zkouška proběhla bezproblémově, stejně jako před týdnem. Český statistický úřad od rána definitivně kontroloval funkčnost celého procesu sběru, přenosu, zpracování a prezentace volebních výsledků. Testovalo se nejen používané programové a technické vybavení, ale i komunikace mezi všemi přebíracími místy rozmístěnými po celé České republice a ústředím ČSÚ.

Znovu proběhly také zátěžové testy s cílem ověřit odolnost systému v momentě, kdy do něj vstupuje velké množství dat nebo kdy vzniká vysoký požadavek na informace z prezentačních serverů. Jednalo se o základní web volby.cz i o alternativní zdroj informací volbyhned.cz. „Na serveru volby.cz můžete už od sobotní 14. hodiny sledovat zveřejňování průběžných výsledků. Předání prvních výsledků očekáváme v řádu desítek minut po uzavření volebních místností, a to v případě senátních voleb konaných v Praze. Konečné výsledky by mohly být k dispozici v sobotu před půlnocí. Možná ale až v neděli nad ránem. To závisí na činnosti okrskových volebních komisí, na jejich rychlosti a bezchybnosti,“ uvádí Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.

Včerejší zkoušky se zúčastnilo 1 200 lidí. Ve dnech voleb 7. a 8. října se bude na zpracování výsledků podílet 2 900 osob. Třetinu z nich tvoří kmenoví zaměstnanci ČSÚ, ostatní jsou krátkodobě najímáni.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky