Krátkodobé pronájmy: slušný zisk i hrozba regulace

Krátkodobé pronájmy jsou pro řadu majitelů bytů novou cestou k zajímavým příjmům. K jejich oblibě přispívají také webové služby jako například Airbnb. Rostoucí zájem ale současně vyvolává řadu otazníků a sílí hlasy po regulaci takového podnikání. Informuje RE/MAX, Schaffer & Partner

Ilustrační fotografie
reklama

Čím dál více lidí využívá své byty k podnikání. Především ve velkých městech jako je Praha či Brno, ale i v dalších turisticky atraktivních lokalitách roste zájem o krátkodobé pronájmy. Hlavním argumentem je především výnos. „Například v Praze jsou turisté ochotni platit v průměru mezi 60–120 EUR, což je cena srovnatelná se zahraničními destinacemi jako je například Řím,“ vysvětluje Daniel Kotula, spolumajitel RE/MAX Center. Jen za letošní rok se podle odhadů společnosti RE/MAX prodalo zhruba padesát bytů, které mohou vydělávat i přes systém krátkodobých pronájmů.

8 až 12 procent výnos

Podle Daniela Kotuly se výnos takové investice se pohybuje řádově mezi osmi až dvanácti procenty ročně. S krátkodobým pronájmem jsou ale na rozdíl od „standardního“ spojeny
i vyšší náklady na servis. Majitel musí do bytu pravidelně dojíždět a starat se o něj jako by to byl hotelový pokoj či si platit službu. U webových sprostředkovatelů jako je Airbnb je také třeba počítat se servisními poplatky. I tak jde ale o ziskovou investici (viz box).

Nejčastěji se investiční byty pro krátkodobý pronájem kupují na Praze 1, kterou následuje Praha 2 nebo Žižkov, především pak oblast za Hlavním nádražím a část sousedící s Vinohrady. Byt pro krátkodobé pronájmy se dá ale pořídit i na Smíchově, Pankráci, v Holešovicích, Dejvicích, Libni apod. Samozřejmě platí, že čím dále od centra, tím je nájem nižší. Z ostatních měst jsou pak v kurzu klasické turistické destinace včetně Brna, Plzně a dalších historicky zajímavých měst.

Druhá strana mince

Je ale třeba si uvědomit, že i krátkodobé nájmy jsou standardní podnikatelskou činností a podléhají tak jasným pravidlům. „Troufám si odhadnout, že naprostá většina provozovatelů krátkodobého nájmu nesplňuje zákonné podmínky. Za předpokladu, že někdo soustavně vlastním jménem a na svoji odpovědnost za úplatu nabízí krátkodobé ubytování, navíc včetně některých specifických ubytovacích služeb (např. ložní prádlo, placený televizní kanál či wifi připojení apod.), měl by dle mého názoru mít ohlášenu tzv. volnou živnost s oborem činnosti ubytovací služby. Současně v takovém případě bude podléhat povinnostem souvisejícím s poskytováním ubytovacích služeb. Těmi jsou, kromě logického placení daní z příjmů, plnění povinností dle živnostenského zákona, hrazení příslušných místních poplatků, vedení domovní knihy nebo hlášení nájemníků na cizineckou policii,“ vysvětluje Aleš Eppinger, partner advokátní kanceláře Schaffer & Partner.

Dalšími negativy tohoto podnikání je zejména o neúměrně zdražování nemovitosti v centru měst a také dopad na život místních obyvatel. Výsledkem je vysidlování centra města, které se tak přeměňuje v turistický skanzen a mimo sezónu pak v město duchů. V Berlíně nebo New Yorku proto již krátkodobé pronájmy začaly regulovat.

Témata: bydlení | nájemné

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky