Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Veřejná doprava na jižní Moravě podraží o 11 procent

Veřejná doprava na jižní Moravě podraží o 11 procent

Foto: Radek Sycha, MoneyMAG.cz

Jihomoravský kraj zvýší od příštího roku tarify jízdného ve veřejné dopravě o 11 procent. Ve čtvrtek o tom agenturu Mediafax informoval krajský radní Václav Horák (KDU-ČSL).

"Ceny lístků se v průměru zvednou o dvě koruny," řekl Horák. Dodal, že pro řadu lidí jsou připraveny kompenzace. Zmínil například zvýhodněné jízdné pro rodiny s malými dětmi a zlevněné předplacené tarify pro školáky. Nejpoužívanější základní jednorázové jízdenky podraží podle Horáka z osmi na deset korun a ze 14 na 16 korun. Zlevněné jízdné podraží o korunu, takzvané univerzální celosíťové jízdné pak o 16 korun. Měsíční brněnská karta na městskou dopravu pak podraží z 530 na 550 korun. Integrovaný dopravní systém pokrývá celé území Jihomoravského kraje. Zvýšení jízdného se proto dotýká drtivé většiny veřejných spojů. "Smyslem úpravy cen není zisk. Smyslem je, aby nebyl systém deficitní a aby do veřejné dopravy nemusely přidávat další peníze obce," řekl hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Témata:  MHD Brno

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 12:11

Salon, který zklamal: Jak postupovat, když služba skončí průšvihem místo relaxu

Návštěva kadeřnického salónu, nehtového studia či maséra představuje pro mnoho lidí zasloužený odpočinek či způsob, jak vylepšit svůj vzhled. Ne vždy se však výsledek shoduje s našimi představami – nový účes se nemusí podařit, manikúra může být nekvalitní a masáž namísto úlevy přinese bolest. Místo odpočinku si pak zákazník odnáší nepříjemný zážitek a problémy související s řešením nápravy k tomu. Jak v těchto případech postupovat a na co máte nárok? 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.