Poslancům začaly prázdniny. Tyto důležité zákony musí počkat

Dnešním dnem poslancům začíná téměř dvouměsíční volno. Spousta důležitých zákonů si tak na své schválení bude muset ještě několik týdnů počkat, ačkoli je měli zákonodárci původně projednat ještě před prázdninami.

Ilustrační fotografie
reklama

Protikuřácký zákon, zákon o ochraně přírody či kotlíkový zákon, projednávání těchto sledovaných zákonů poslanci odložili až na září, píše web ihned.cz. První schůze je naplánovaná na jeho druhý týden.

Návrat do poslaneckých lavic přitom nebudou mít vůbec jednoduchý a možná si ještě postesknou, že měly všechny resty stihnout před létem. Odložili totiž hned několik důležitých zákonů.

Tím nejvíc kontroverzním bude bezesporu ten protikuřácký. Poslanci o něm jednali víc než rok a pak ho poměrně překvapivě zamítli. Musel tedy znovu na vládu a do kolečka poslaneckého schvalování. Už v minulosti k němu vyvstalo velké množství připomínek a není tedy vůbec jasné, jak rychle ho schválí.

V červnu začali poslanci projednávat zákon o ochraně přírody a krajiny, ten po prázdninách čeká závěrečné, třetí, čtení. Upravovat bude především rozsah podnikání v národních parcích a také zásahy do přirozeného vývoje přírody.

Třetí čtení čeká také novelu zákona o střetu zájmu. Ten by zasáhl především ministra financí Andreje Babiše, který by musel výrazně omezit své aktivity ve společnosti Agrofert. Nově by mimo jiné stanovoval, že člen vlády nesmí být ovládající osobou podnikající právnické osoby – tedy firmy. Z toho plyne, že každý ministr, který v soukromé firmě vlastní 40 a víc procent, by se musel svého podílu po dobu výkonu funkce vzdát.

Schválení se zatím nedočkal ani zákon o ochraně ovzduší (tzv. kotlíkový zákon). Ten by například umožňoval vstupovat bez povolení do domovů kvůli kontrolám kotlů. Ministr životního prostředí Richard Brabec ale argumentuje, že se tímto opatřením sníží množství rakovinotvorných látek v ovzduší.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky