Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko zasáhne dvoudenní generální stávka, očekávají se masivní protesty

Řecké odbory na středu a čtvrtek svolaly generální stávku na protest proti úsporným opatřením a škrtům. Odhaduje se, že do protestů se zapojí desetitisíce lidí, informovaly agentury Reuters a list Kathimerini.

Řecké odbory ADEDY zastupující zájmy veřejného sektoru se rozhodly přiostřit boj proti nepopulárním opatřením z pera řecké vlády. Původně se stávka měla konat pouze ve středu, později nespokojení Řekové přistoupili k jejímu prodloužení až do čtvrtka. K ADEDY se navíc přidala i odborová centrála GSEE, jež zastřešuje pracovníky v soukromém sektoru.

V zemi během celého týdne probíhaly menší protesty a stávky, ty by měly kulminovat právě příští týden, kdy bude ochromen život v celé zemi.

ADEDY a GSEE společně zastupují zájmy 2,5 milionu Řeků, tedy polovinu pracovní síly země. Společně již od května loňského roku, kdy země dostala první záchranný balíček v objemu 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč), zorganizovaly několik stávek a protestů.

Lidé protestují i proti zavedení nové daně z majetku, která je součástí posledního balíčku úspor. O něm by měl parlament rozhodovat ve dvou hlasováních právě ve středu a ve čtvrtek.

Vláda ve snaze vyslyšet doporučení mezinárodních věřitelů, tedy Evropské unie (EU) a Mezinárodního měnového fondu (MMF) přijímá nepopulární škrty a reformy, které stále silněji narážejí na odpor obyvatel. Řecký premiér Jorgos Papandreu na svém čtvrtečním jednání s předsedou Evropské rady Hermanem Van Rompuyem a předsedou ministrů financí eurozóny (Eurogroup) a lucemburským premiérem Jean-Claudem Junckerem uvedl, že Řekové jsou odhodláni přijmout „bolestivé“ reformy. „Chceme změnit Řecko. A přestože to bude bolestivé, jsme odhodláni přijmout tyto změny v nejlepším zájmu řeckého lidu,“ sdělil Papandreu. V tomto týdnu inspektoři Evropské centrální banky (ECB), Evropské komise (EK) a MMF sdělili, že Řecko zřejmě dostane šestou tranši finanční pomoci v objemu osmi miliard eur na začátku listopadu. Podle trojky se ale Aténám v letošním roce nepodaří naplnit rozpočtový cíl, příjmy z privatizačního programu budou navíc nižší, než se očekávalo.

Témata:  Řecko demonstrace

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy